Många tusen spårlöst försvunna i våldets Mexiko
Anhöriga till de 43 försvunna lärarstudenterna höll en presskonferens i Mexico City den 6 september, i samband med att en internationell expertgrupp starkt kritiserat de mexikanska myndigheternas hantering av fallet. Foto: Daniela Pastrana/IPS
Den 26 september hade det gått exakt ett år sedan 43 lärarstudenter försvann spårlöst i Mexiko. Händelsen och den bristfälliga utredningen av fallet har satt ljuset på den våg av försvinnanden som varje år drabbar tusentals mexikanska familjer.
En vägg i en kyrka i staden Iguala är täckt av foton på personer som försvunnit spårlöst. Fotografierna bildar långa rader och avbildar människor som i de flesta fall bodde i landets fattigaste region, delstaten Guerrero, som också är en av de regioner som drabbats allra hårdast av det våld som plågar Mexiko.
Den lokala organisationen som letar efter de försvunna, eller ”desaparecidos”, som de kallas, har hittills 350 namn i sin databas. Och varje vecka tillkommer nya namn på listan.
Under det senaste året har kyrkan förvandlats till en säker mötesplats där anhöriga till försvunna varje tisdag har möjlighet att mötas och tala om sina upplevelser.
Det var utanför denna stad som 43 lärarstudenter försvann den 26 september 2014. Tack vare en nyligen genomförd utredning av en expertgrupp som tillsatts av Interamerikanska människorättskommissionen, är det numera känt att både militären och den lokala polisen var inblandade i händelsen. Expertgruppen avvisade samtidigt de mexikanska myndigheternas utredning av fallet och krävde att hela granskningen ska göras om.
Hittills har kvarlevorna efter en av de försvunna studenterna hittats, men av alla andra finns det fortfarande inga spår.
Fallet har fått stor internationell uppmärksamhet. Samtidigt finns det enligt människorättsorganisationer närmare 30 000 andra familjer i landet som drabbats av att en anhörig försvunnit spårlöst, efter att den dåvarande presidenten Felipe Calderón i januari 2007 inledde en militariserad kampanj mot den organiserade brottsligheten i landet.
Den nuvarande presidenten, Enrique Peña Nieto, har fortsatt med samma hårda linje, och våldet i landet har bara fortsatt.
Tidningen El Universal publicerade nyligen uppgifter om att fler än 5 000 personer blev anmälda som spårlöst försvunna under förra året. Det motsvarar 14 personer om dagen.
– Det som har förändrats är att personer som arbetar för att stärka de mänskliga rättigheterna, eller inom sociala rörelser, numera utsätts för övergrepp, säger människorättsaktivisten Héctor Cerezo.
Han har i fyra års tid dokumenterat fall där aktivister försvunnit. Héctor Cerezo säger att 136 människorättsaktivister har försvunnit spårlöst sedan 2006, och att antalet fall har ökat på senare tid. – Det handlar om dokumenterade fall där personer förts bort av myndighetspersoner, säger Héctor Cerezo till IPS.
I somras presenterade hans organisation Cerezo Committee en rapport där man listade 860 fall där myndigheter utsatt aktivister för olika former av människorättsbrott, bara mellan juni 2014 och fram till i maj i år.
Mexikanska medier har samtidigt dokumenterat ett 80-tal utomrättsliga avrättningar utförda av militärer och poliser, bara i år.
Bilder på spårlöst försvunna personer på väggen till en kyrka i staden Iguala Foto: Daniela Pastrana/IPS
Lokalbefolkningen i Iguala har i sin jakt på försvunna familjemedlemmar organiserat eftersökningar i bergen runt staden, och i samband med det har man återfunnit liken efter 104 personer. Hittills har dock bara nio av dessa personer kunnat identifieras.
– Det är inte bara här situationen är så här, det är likadant över hela landet, säger Graciela Pérez, som är engagerad i en av sökgrupperna, till IPS.
Hon har i tre års tid letat efter sin försvunna dotter, och upptäckte i samband med det ett 50-tal hemliga gravar.
Förra veckan genomförde föräldrarna till de försvunna lärarstudenterna en två dagar lång hungerstrejk, och i samband med årsdagen i lördags anordnades en demonstration i Mexico City med krav på att en ny utredning genomförs för att slå fast exakt vad som skedde med studenterna.
Läs också
Mexiko: Slarvig utredning av försvunna studenter avslöjar myndigheternas mörkläggning (Amnesty International 24 september 2015)
28 september 2015 43 mord som skakar Mexiko (Amnesty Press 24 november 2014)
Daniela Pastrana IPS/Iguala |