FN-kritik fem år efter Odessa
På femårsdagen av händelserna i Odessa kom HRMMU, FN:s övervakningsmission för mänskliga rättigheter i Ukraina, med hård kritik mot de ukrainska myndigheterna. Undersökningar och ansvarsutkrävande har dröjt och ingen rättegång har genomförts.
artiklar | 2019-06-18 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2019 |
Minnesceremoni utanför det utbrända fackföreningshuset i Odessa i maj 2014. Foto: HOBOPOCC/Wikimedia
Våren 2014 utbröt oroligheter på flera ställen i Ukraina. Efter Euromajdan-protesterna i huvudstaden Kiev hade president Viktor Janukovytj den 22 februari 2014 avsatts av parlamentet och flydde till Ryssland. I mars 2014 invaderade Ryssland Krimhalvön som annekterades. Under april skärptes situationen i östra Ukraina där pro-ryska grupper revolterade mot den nya regeringen i Kiev och i Donetsk och Luhansk utropades ”folkrepubliker”.
Den 2 maj 2014 blev den blodigaste dagen i hamnstaden Odessa sedan andra världskriget när 48 personer dog och 247 skadades i våldsamma sammanstötningar mellan proryska och pro-Kiev-grupper.
En demonstration till stöd för Ukrainas enighet attackerades av proryska motdemonstranter som sköt ihjäl en av pro-Kiev demonstranterna. I de våldsamma sammanstötningarna dödades totalt sex personer. De proryska grupperna hade i veckor haft ett tältläger i centrala Odessa och detta attackerades nu av regeringsvänliga grupper. De proryska grupperna flydde in i en femvåningsbyggnad som tillhörde en fackförening.
Det exakta händelseförloppet sedan är ännu inte helt klarlagt och båda grupper ska ha använt molotovcocktails. Huset började brinna och övertändes. 42 personer brändes inne eller dog när hoppade från byggnaden.
Den 8 maj 2014 krävde Amnesty International och Human Rights Watch, HRW, i ett gemensamt uttalande att en genomgripande och opartisk undersökning av våldet i Odessa skulle göras. Vittnen berättade för HRW att polisen var passiv när våldsamheterna startade.
På femårsdagen av händelserna i Odessa kom HRMMU, FN:s övervakningsmission för mänskliga rättigheter i Ukraina, med hård kritik mot de ukrainska myndigheterna.
Undersökningar och ansvarsutkrävande har dröjt och ingen rättegång har genomförts. När det gäller branden har ingen misstänkt identifierats. Ansvaret för Odessas räddningstjänst har inte heller prövats. Trots att närmaste brandstation ligger 600 meter från fackföreningshuset dröjde det 40 minuter efter larmet innan de kom till huset.
– Ingen har ställts till ansvar för att sex människor sköts till döds och för 42 människors våldsamma död i fackföreningshuset, sade Fiona Frazer, chef för HRMMU, enligt Sveriges radio.
I november 2015 kom också en undersökningsgrupp inom Europarådet, där Ukraina är medlem, med skarp kritik för bristen på utredning kring vad som hände i Odessa 2 maj 2014.
Ulf B Andersson
artiklar | 2019-06-18 Av: Ulf B Andersson Även publicerad i AmnestyPress #2/2019 |