Malta – hårdaste abortlagen i Europa

På Malta råder abortförbud – utan undantag. Få har utmanat lagen och tystnaden har verkat orubblig. Men det senaste året har något hänt. Den lilla önationen har fått en växande aborträttsrörelse och nu finns hopp om förändring.

Reportage | 2020-10-10
Av: Anna Dahlqvist
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020
Christopher Barbara (i mitten).

Christopher Barbara (i mitten). Foto: Mina Tolu

– Givetvis har vi fått höra det vanliga om att vi är barnamördare men det var väntat och har mattats av. I stället ser vi ett ökat engagemang för aborträtten, säger Christopher Barbara.

Han är en av de läkare som utgör ”Doctors For Choice” på Malta, ett nätverk som grundades förra året. Att det överhuvudtaget finns en rörelse för rätten till abort är nytt och det politiska stödet är ännu nästintill obefintligt.

Malta Independent 28 september 2019.

Malta Independent 28 september 2019. Foto: Skärmdump

– Men en av Maltas representanter i Europaparlamentet har sagt att han ”lutar åt pro-choice” och det har vi aldrig någonsin hört från en politiker här, säger Christopher Barbara i en digital intervju.

Det låter blygsamt men med maltesiska mått mätt är det smått sensationellt. De maltesiska politikerna brukar vara mycket tydliga – och enade – i sitt abortmotstånd.

Doctors for Choice är inte ensamma. 28 september 2019, den internationella kampanjdagen för säkra aborter, arrangerades för första gången en demonstration för aborträtten i huvudstaden Valletta. Samma dag samlades abortmotståndare för ett möte på annan plats i Valletta.

Sedan juli i år erbjuder Doctors for Choice, tillsammans med andra aborträttsgrupper, information och stöd vid oönskade graviditeter via en hemsida. Women´s Rights Foundation, där Andreana Dibben är ordförande, är en av organisationerna.

– På bara några år har det hänt så mycket. I början var vi rädda att komma ut som pro-choice men när vi väl tog steget fick vi bland annat med oss många unga som identifierade sig som feminister, säger Andreana Dibben.

Den 28 september 2019 hölls den första demonstrationen på Malta för aborträttigheter. Samma dag samlades abortmotståndare för ett möte på annan plats i Valletta.

Den 28 september 2019 hölls den första demonstrationen på Malta för aborträttigheter. Samma dag samlades abortmotståndare för ett möte på annan plats i Valletta. Foto: Mina Tolu

Abortlagen är en kvarleva från 1854 då Malta var en brittisk koloni. Några undantag ges inte, varken vid hot mot kvinnans liv, våldtäkt eller fosterskador. I Europa är det en absolutism som bara återfinns i Vatikanstaten. I hela världen handlar det om en handfull länder.

Det betyder inte att det inte sker aborter, bara att det blir svårare, dyrare och i värsta fall farligare.

Det finns en risk att kvinnor nekas medicinsk behandling vid livshotande tillstånd – av rädsla för att fostret ska skadas.

Andreana Dibben.

Andreana Dibben. Foto: Privat

– Vi har också haft fall då kvinnor beställt abortpiller från oseriösa hemsidor och drabbats av komplikationer. En del har tvingats till illegala och därmed osäkra aborter på Sicilien, berättar Andreana Dibben.

Omkring 300 kvinnor från Malta beräknas varje år genomgå en abort. Ett hundratal reser utomlands, främst till Storbritannien, medan ungefär 200 beställer läkemedel för abort genom organisationer som Women on Web. Den som bryter mot abortlagen riskerar fängelsestraff, upp till tre år för patienten och fyra år för läkaren. Men nu var det länge sedan något abortfall var aktuellt i domstol.

– Den risken berör inte dem som reser men om man beställer abortpiller är det förstås en oro, säger Andreana Dibben.

När coronapandemin i våras ledde till en nedstängning av landet blev situationen på Malta ännu allvarligare.

– Vi såg en ökning av desperata kvinnor som hörde av sig för att få hjälp, berättar Christopher Barbara.

 Malta och huvudstaden Valletta är idag ett populärt turistmål. Under århundraden har Malta haft ett strategiskt värde för olika erövrare.

Malta och huvudstaden Valletta är idag ett populärt turistmål. Under århundraden har Malta haft ett strategiskt värde för olika erövrare. Foto: CatalinBindiu/Wikimedia

Att flyg- och båttrafik begränsades innebar också att det fanns en risk att försändelserna med abortpiller försenades. Men mitt i desperationen kom abortfrågan upp på bordet. Systemet med de hemliga aborterna skakades och därmed synliggjordes de. Medierna rapporterade och 100 internationella organisationer, däribland Amnesty International, publicerade 8 april ett europeiskt upprop för mer liberala abortlagar i Malta, Polen och mikrostater som Monaco och Andorra.

Dessutom finns det nu vittnesmål att ta del av. På hemsidan breakthetaboo publiceras abortberättelser från maltesiska kvinnor anonymt. Ilskan och sorgen över vad de tvingats gå igenom för att få en abort är genomgående, liksom hemlighållandet och rädslan för stigma.

– Det är oerhört viktigt och stort. Vi vet från våra kontakter på Irland att vittnesmålen var avgörande inför folkomröstningen om abortlagen där, säger Andreana Dibben.

Malta är ett konservativt land där katolska kyrkans inflytande är stort. Först efter en folkomröstning år 2011 blev det tillåtet med skilsmässor. Anti-abortrörelsen är stark och högljudd.

Katolicismen är statsreligion på Malta. Det lär finnas en kyrka per 1 000 invånare som St. Paul's Cathedral i Mdina.

Katolicismen är statsreligion på Malta. Det lär finnas en kyrka per 1 000 invånare som St. Paul's Cathedral i Mdina. Foto: Tony Hisgett/Wikimedia

Stödet för abortförbudet ligger, enligt enkäter som gjorts över telefon, kring 85 procent. Att vara det enda europeiska land som följer Vatikanstaten är en källa till stolthet, en intäkt för moralisk upphöjdhet och en del av den nationella identiteten.

– Jag skulle säga att vi har blivit hjärntvättade till att betrakta abort som mord på Malta. Och det finns fortfarande en stark föreställning kring det heliga moderskapet, parallellt med ett utbrett kvinnohat, säger Andreana Dibben.

Samtidigt har hbtqi-rättigheterna utvecklats i snabb takt. Enligt ILGA, den europeiska paraplyorganisationen för hbtqi-rättigheter, är Malta det mest hbtqi-vänliga landet i Europa. Såväl äktenskap som adoption är tillåtet för samkönade par och de lagar som berör transpersoner är progressiva. Det kan låta motsägelsefullt, men enligt Alex Caruana på ”Malta LGBTIQ Rights Movement” finns det en logik.

– Att värna kärnfamiljen är centralt och där har frågan om äktenskap och adoption för samkönade par haft en plats. Det har handlat om familjen, säger Alex Caruana.

Alex Caruana.

Alex Caruana. Foto: Privat

Han tror också att det har betydelse att Malta är ett så litet land att den hbtqi-community som finns blir relativt synlig. Men det finns fortfarande utmaningar, bland annat vad gäller kompetens kring könsbekräftande behandling.

– Att byta juridiskt kön är däremot en okomplicerad process som bara handlar om att skriva på ett papper, säger han.

Så när kommer abortförbudet försvinna?

– Jag tror att vi får vänta mellan fem och femton år, säger Christopher Barbara.

Andreana Dibben tycker att det är svårt att förutsäga hur många år det handlar om men hon hyser gott hopp om att det kommer att bli en förändring:

– Vi behöver en kritisk massa och jag skulle säga att den ligger på 30 procent.

Anna Dahlqvist
[email protected]

Malta

Huvudstad: Valletta

Politik: Brittisk koloni 1813-1964. Malta var en viktig brittisk militärbas fram till 1979. Katolicism är statsreligion.

Till minne av den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia som mördades 16 oktober 2017 av en bilbomb.

Till minne av den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia som mördades 16 oktober 2017 av en bilbomb. Foto: Ethan Doyle White/Wikimedia

Politiken domineras av två stora partier; Arbetarpartiet, Partit Laburista, som har styrt sedan 2013 och kristdemokratiska Partit Nazzjonalista. 1 januari 2004 blev Malta medlem i EU.

Bilbomben som 16 oktober 2017 dödade den undersökande journalisten Daphne Caruana Galizia har lett till protester och en politisk kris.

Yta: 316 km2 (Sverige 449 964 km2)
Befolkning: 0,5 miljoner.

Läs mer om Malta från Amnesty Press

2019: Protesternas år (9 januari 2020)

STOCKHOLM PRIDE 2015: Maltas nya lag hyllas av transrörelsen (29 juli 2015)

Hav eller grav (11 juni 2015)

Sorglig läsning (25 december 2012)

Malta – hit vill ingen flykting komma (25 september 2006)

Abort – en fråga för Amnesty? (10 juni 2005)

Vem ska bestämma över kvinnans kropp? 10 juni 2005)

Reportage | 2020-10-10
Av: Anna Dahlqvist
Även publicerad i AmnestyPress #3/2020