Syrienkriget utlöser nya strider i Libanon - spänd situation i Tripoli

Förstörda byggnader i Jabal Mohsen i Tripoli, en stadsdel som domineras av alawiter. Foto: Shelly Kittleson/IPS
Kvarteren runt Syria Street i norra Libanons största stad Tripoli är hårt märkta av de många strider som rasat här sedan inbördeskriget i Syrien inleddes. På ena sidan gatan ligger den alawitiska stadsdelen Jabal Mohsen och på den andra den sunnitiska stadsdelen Bab al-Tabbaneh. Förra helgen skedde återigen sammandrabbningarna mellan grannbefolkningarna.
Sammanstötningarna helgen 18-19 januari utlöstes av en granatattack som avlossats inne i Syrien, vars gräns ligger tre mil bort.
Stadsdelarna runt Syria Street har drabbats hårt av de många strider som blossat upp här de senaste åren, och spåren är tydliga i form av nedbrända butiker, byggnader som raserats av granatbeskjutning och av tygstycken som satts upp över gångvägar som skydd mot krypskyttar, men som är fulla av kulhål.
På gatorna i Jabal Mohsen passerar mängder av skolbarn förbi de vägspärrar som bemannas av den libanesiska armén. Soldaterna övertog kontrollen av området i slutet av november förra året efter att förnyade strider hade brutit ut och ett antal människor dödats och många fler skadats.
I Jabal Mohsen är en majoritet av befolkningen alawiter. Det är en gren inom islam som är besläktad med shiaislam och som även Syriens president Bashar al-Assad tillhör. Alawiterna utgör ungefär elva procent av den libanesiska befolkningen och många av dem stöder den syriska regimen.
Den 28-årige målaren Emad Salman berättar för IPS att han av säkerhetsskäl inte har kunnat ta sig till sitt arbete sedan i november. Han säger att om någon från Jabal Mohsen måste till en läkare så behöver de arméns beskydd för att kunna ta sig dit.
– Alla där borta tillhör al-Qaida. Femton män som lämnade Jabal Mohsen för att ta sig till sina arbeten blev skjutna i benen, säger Emad Salman.
I slutet av augusti utbröt strider mellan grupperna efter att två sunnitiska moskéer hade attackerats - av vad som påstås ha varit gärningsmän från Jabal Mohsen. Två bilbomber detonerade utanför moskéerna och minst 47 människor dödades.
Händelsen följdes av flera attacker mot alawiter, som sedan övergick i strider. I början av december övertog den libanesiska armén kontrollen över stadsdelarna.
Många väggar i Jabal Mohsen är täckta av graffiti med hyllningar till den syriska regimen, och överallt ser man affischer med bilder på den nuvarande syriske presidenten tillsammans med sin pappa Hafez och libanesiska Hizbollahs ledare Hassan Nasrallah. Hizbollah är allierade med regimen i Syrien och har ett starkt stöd av Iran.
I den fattiga sunnitiska stadsdelen Bab al-Tabbaneh, där många sympatiserar med rebellerna i Syrien, berättar en grupp ungdomar med stolthet i rösten om hur två alawitiska män blivit knivhuggna efter ett bråk med sunniter.
En grupp unga tonårspojkar som söker värmen i ett garage säger till IPS att de ”förbereder sig för revolutionen”.
Libanons rikaste man, sunniten Najib Mikati föddes här i Tripoli. Han är tillförordnad premiärminister och ledare för den Hizbollah-dominerade 8 mars-rörelsen, och gjorde en stor del av sin förmögenhet genom ett telekommunikationsföretag som är verksamt i Syrien.
Mustafa Allouch, som är lokal ledare för den politiska koalitionen 14 mars-rörelsen, anser att det är den syriska regimen och dess långa inblandning i Libanon som är orsaken till oroligheterna i landet. Syrien hade en militär närvaro i Libanon i nästan 30 års tid, fram till 2005, då de syriska trupperna tvingades lämna landet efter mordet på den dåvarande premiärministern Rafiq Hariri.
Shiamuslimska Hizbollah, som är allierad med regimen i Syrien, har dock aldrig tvingats lägga ned sina vapen - och de anses vara starkare än Libanons väpnade styrkor.
Mustafa Allouch påpekar att Hizbollah öppet har deklarerat att de deltar i det syriska inbördeskriget. Samtidigt medger han också att medlemmar av hans egen koalition, 14 mars-rörelsen, har anklagats för att skicka vapen till rebellerna i Syrien. Och han har själv blivit anklagad för samma sak – av sin egen kusin.
– Min mamma är alawit och jag har en morbror som är general i den syriska armén. Men jag bara skrattade och sa att om jag hade haft pengar till det, så hade jag gjort det, berättar han.
Samtidigt hävdar Mustafa Allouch att mängden vapen som sänds till Syrien från Libanon bara utgör en bråkdel av alla vapen som strömmar in från Syriens övriga grannländer.
– Men detta är Libanon. Det finns vapen och ammunition överallt, säger han.
Shelly Kittleson
IPS/Tripoli
Shelly Kittleson IPS/Tripoli |