Frankrike vill skicka FN-styrka till Centralafrikanska republiken – 400 000 människor på flykt

Våldsamheterna i Centralafrikanska republiken riskerar att leda till att en stor konflikt bryter ut. Frankrike förstärker sin militära närvaro i den forna kolonin och har uppmanat världssamfundet att stödja Afrikanska unionens fredsbevarande styrka i landet.

På måndagskvällen meddelade Frankrike att ett förslag till resolution lämnats till säkerhetsrådet om att skicka en FN-styrka till Centralafrikanska republiken för att förebygga risken för polarisering och en eskalering av konflikten.

Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius har varit drivande i att FN:s säkerhetsråd tar upp frågan om Centralafrikanska republiken igen. Fabius har varnat för folkmord och sagt att Frankrike kommer att tredubbla antalet soldater i landet till 1 200. För närvarande har Afrikanska unionen 2 500 soldater på plats och de har inte lyckats stoppa våldet.

– Det finns ingen säkerhetstjänst i Bangui eller i resten av landet. Människor lämnas åt sitt öde - bara kyrkorna kan erbjuda dem skydd, säger Thierry Vircoulon, vid avdelningen för Centralafrika vid International Crisis Group.

Sedan striderna inleddes för nästan två år sedan har 400 000 människor drivits på flykt inom landet. Seleka, en löst sammansatt allians av rebellgrupper från landets muslimska norra delar, tog kontroll över huvudstaden Bangui i mars i år och avsatte president François Bozizé, som flydde landet. Seleka anklagade Bozizé för att inte följa tidigare fredsavtal.

Rebelledaren Michel Djotodia utnämndes till interimsledare och blev därmed den första muslimen att inneha posten. I september meddelade Djotodia att rebellalliansen skulle upplösas och det utlöste attacker och plundring som genomfördes av missnöjda rebeller.
Amnesty International rapporterar att sedan Bozizé avsatts har antalet stridande inom Seleka ökat från 5 000 till 20 000 personer.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppgav på måndagen att en befälhavare inom Seleka dödat civila i en attack den 11 november i Camp Bangui.

– Attacker som dessa i tätbefolkade områden lämnar efter sig stor förödelse och en rädsla bland befolkningen, säger Daniel Bekele, Afrikachef på Human Rights Watch.

I förra veckan meddelade USA att landet ska ge ett militärt stöd på motsvarande 260 miljoner kronor till Afrikanska unionens fredsbevarande styrka, MISCA. Afrikanska unionen har planer på att förstärka den regionala styrkan från 2 500 till 3 600 soldater. Ledare i regionen menar trots detta att lite kan uppnås utan stöd från en FN-styrka.

En ny intern FN-rapport har belyst världssamfundets passivitet vid inbördeskrigets slut i Sri Lanka. Nu ses situationen i Centralafrikanska republiken som ett test av FN-löften om att agera snabbt och beslutsamt i situationer för att förhindra folkmord.
Det har kommit rapporter om attacker riktade mot moskéer och kyrkor i landet. Tusentals människor har flytt från de större städerna.

Rebellalliansen Seleka har i huvudsak muslimska medlemmar medan bara cirka 15 procent av befolkningen i Centralafrikanska republiken är muslimer.
– Konflikten har brutit ut efter år av marginalisering och diskriminering av muslimerna i de nordvästra delarna av landet, säger FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson.
Han kallar lidandet i landet "bortom det tänkbara" och betonar att FN måste agera för att ”förhindra illdåd”.

I många delar av landet har kristna, som utgör majoriteten av befolkningen, svarat på våldet genom att bilda egna miliser.
– Det skedde flera sammandrabbningar i veckan och Afrikanska unionens styrka gick till reträtt, de kan inte stoppa våldet, säger Thierry Vircoulon från International Crisis Group, till IPS.

Trots att Centralafrikanska republiken har en lång historia av kupper och uppror har konflikter tidigare inte haft religiösa skiljelinjer utan etniska och regionala.

– Det började inte som en religiös konflikt. Ingen av parterna hade en religiös agenda, säger Phillip Bolopion vid Human Rights Watch.

Med uppblossande strider blir allt fler barn indragna i konflikten på båda sidor. FN:s barnfond Unicef beräknar att det finns 6 000 barnsoldater bland de stridande.

I förra veckan sa FN-chefen Ban Ki-moon att han stöder förslaget att skicka en FN-styrka på 6 000 soldater till landet. Enligt den franska FN-ambassadören Gérard Araud skulle det dock ta upp till tre månader att sammanställa en handlingsplan för en sådan insats.
Det leder till att många ställer sig frågan vilken roll Frankrike kommer att spela i konflikten, med landets militära operationer i Mali, för mindre än ett år sedan, färskt i minnet.

Samuel Oakford
IPS/New York

Läs också
Central African Republic: UN must tackle the looming human catastrophe (Amnesty International 25 november)

Samuel Oakford
IPS/New York