MAKEDONIEN

Striderna i Makedoniens näst största stad Tetovo intensifierades på fredagen. Albanska rebeller från Ushtaria Çlimatare Kombetare (UÇK), den nationella befrielsearmén, avfyrade granater mot ett torg i centrum av staden, men ingen skadades vid den attacken. I utkanterna av Tetovo pågick häftiga strider och UÇK-rebeller rapporterades vara 20 meter från bostadshus. Makedonska polistrupper använde artilleri i försök att driva bort rebellerna.

De flesta invånare höll sig inomhus medan staden också drabbades av elavbrott och TV-sändningarna upphörde och slaviska invånare fortsatte fly från staden. Enligt en invånare i staden, som intervjuades av nyhetsbyrån AP, förekom det att albanska män gömde sig hos makedonska grannar av rädsla för att bli tvångsrekryterade av UÇK. I New York Times intervjuades albanska Tetovo-bor som lade hela skulden för striderna på polisen, som anklagades för att skjuta utan runt omkring sig utan urskiljning.

Rdaio Free Europe rapporterade på fredagen att den albanske polischefen i Tetovo, som har runt 80 procent albansk befolkning, hade avskedats och ersatts med en makedonier. Enligt Radio B92 i Belgrad uppgav polisbefäl i Tetovo på fredagseftermiddagen att man hade förlorat kontrollen över Kale i bergen. ”Tetovo kan bli ett nytt Sarajevo”, varnade Rauf Ramadani.

Men det var inte bara i Tetovo som strider förekom. Byn Lipkovo, två mil norr om Skopje, anfölls av albanska rebeller och i Zajas, nära gränsen till Albanien anfölls polisstationen. Under natten mot fredagen anfölls också en polisstation i Kicevo, 60 kilometer söder om Tetovo.

En UÇK-ledare, som intervjuades av nyhetsbyrån AFP, sade att gerillan har förmåga att slå till på olika ställen om den makedonska sidan går till offensiv.

De internationella reaktionerna på de senaste dagarnas strider innehöll kraftfulla fördömanden av den albanska gerillan och Carl Bildt, FN:s sändebud på Balkan, sade i London att nyheterna från Makedonien ”var de värsta som kommit från Balkan på många år”.

Den tyske utrikesministern Joschka Fischer väntades anlända till Makedoniens huvudstad Skopje på fredagskvällen. Regeringen i Skopje begärde på fredagen militär hjälp från Tyskland. I Makedonien finns en bas för tyska trupper, som deltar i KFOR-styrkan, och beredskapen skärptes där under fredagen sedan skottlossning hade förekommit mot de tyska barrackerna i Tetovo.

I ett ovanligt uttalande fördömde Albaniens utrikesminister Paskal Milo och Jugoslaviens utrikesminister Goran Svilanovic, båda på besök i Wien, gemensamt våldet i Makedonien.

Carlos Hungaro från den europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen OSSE sammanträffade i Makedonien med Ymer Ymeri, ledare för PDP, det största albanska oppositionspartiet i Makedonien. Efter mötet förklarade Hungaro att han inte tror att PDP är inblandat i den väpnade konflikten.

På fredagen var parlamentet i Skopje sammankallat till ett krismöte och enligt vissa uppgifter hotade det albanska partiet PDSH att lämna regeringen om undantagstillstånd skulle införas. Andra åtgärder som övervägs är allmän mobilisering av armén.

Bedömningarna hur stor del av UÇK:s verksamhet som styrs utifrån går isär. Men USA:s sändebud på Balkan, James Pardew, sammanträffade på onsdagen med ledningen för LPK, ett litet parti i Kosovo och gav partiet en stark uppmaning att inte blanda sig i vad som händer i Makedonien. LPK har sina rötter i det då marxist-leninistiska LPRK (Folkets rörelse för republiken Kosovo) som från exilen i Schweiz anses ha legat bakom grundandet av den kosovoalbanska befrielsearmén, som också har förkortningen UÇK. Nyligen framträdde LPK-medlemmen Fazli Veliu i Schweiz och hävdade att han var politisk talesman för UÇK i Makedonien.

Enligt nyhetsbyrån Reuters förklarade Emrush Xhemaili från LPK efter mötet med Pardew att hans parti inte ligger bakom oroligheterna i Makedonien, men att man sympatiserar med de albanska rebellernas kamp.

De senaste dagarnas utveckling har visat att allt fler albaner i Makedonien stödjer den väpnade kampen. Onsdagens demonstration i Tetovo, där cirka 5 000 albaner deltog och jublade över skottsalvorna från bergen, var sammankallat av ”Albanska kvinnoförbundet”, ”Demokratiskt Forum till försvar för mänskliga fri- och rättigheter” och ”Föreningen för tidigare politiska fångar”, NGO´s som anses stå nära PDP och det nybildade albanska partiet PDK.

En av talarna var psykologiläraren Myqereme Rusi från kvinnoförbundet som i brittiska The Times förklarade att albanerna alltid har varit förtryckta:

– Vi är ett frusterat och förtryckt folk. Vi är inte en befolkningsminoritet som de påstår. Det enda vi begär är jämlikhet.


AP