360 krypskyttar - nya dokument om massakern i Mexico City 1968

Medan Mexiko på torsdagen minns massakern på Tlateloclo-torget i Mexico City 1968 kommer nya avslöjanden om en händelse där de ansvariga har valt att tiga.
Nyhetsbyrån AP uppger att tidigare hemligstämplade dokument visar att regeringen hade placerat ut minst 360 krypskyttar och att de tragiska händelserna inleddes när dessa började skjuta.

Den officiella versionen av vad som hände den 2 oktober 1968 var att beväpnade demonstranter öppnade eld mot polisen i samband med att studenter höll en demonstration i protest mot bristen på demokrati i Mexiko. Officiellt dödades 38 personer vid massakern som väckte uppmärksamhet över hela världen då den ägde rum tio dagar innan sommar-OS skulle öppna.
Fortfarande har det inte klarlagts hur många som dog, men enligt AP vidhåller MR-grupper i Mexiko att hundratals personer dog. Myndigheterna gömde kroppar och foton från händelsen beslagtogs. Tidningarna förbjöds att publicera bilder på döda kroppar.

Mexikos president Vicente Fox, vars valseger år 2000 bröt det dåvarande regeringspartiet PRI:s 70-åriga maktmonopol, lovade den 2 oktober 2001 att frisläppa hemligstämplade regeringsdokument. Men undersökningar av händelserna har gått långsamt trots att högsta domstolen har beordrat det federala riksåklagarämbetet att undersöka regeringens roll i massakern. Specialåklagaren Ignacio Carillo har haft svårt att få inblandade personer att tala. Förra året åberopade Luis Echeverria, inrikesminister 1968 och 1970 vald till Mexikos president, sin författningsenliga rätt att vägra svara på frågor.

En av Carillos utredare, Maria de Los Angeles Magdaleno, säger till nyhetsbyrån AP att hon är övertygad att Echeverria vet betydligt mer än vad som hittills har framkommit. Krypskyttar ska bland annat ha placerats ut i en lägenhet som tillhörde hans svägerska.

I riksåklagareämbetets utredning har enligt AP miljoner osorterade dokument granskats. Där har man upptäckt att Manuel Diaz Escobar fanns på plats vid torget. Han ledde 1968 en hemlig bataljon inom polisen som kallades Falkarna.
Hittills finns dock ingenting som tyder på att regeringen hade beordrat massakern på studenterna. Däremot var en bidragande orsak till händelsen att en rad olika polisgrupper fanns vid torget, däribland federal polis, stadspolisen och hemliga polisen.

Trots att 35 år har gått är händelserna vid Tlateloclo-torget fortfarande ett öppet sår i det mexikanska samhället. Vid ett möte med president Fox på tisdagen sade en grupp studenter att de inte hade glömt vad som hände den 2 oktober 1968.
– Jag har heller inte glömt, svarade Vicente Fox.


AP