Rwanda: Ex-president Pasteur Bizimungu dömd till 15 års fängelse
– Jag dömer Pasteur Bizimungu till fem år för att ha undanhållit allmänna medel, fem år för ryktesspridning i syfte att uppvigla till civil olydnad och fem år för kriminell föreningsbildning.
Det sade domaren Fred Mulindwa på måndagen i en domstol i Rwandas huvudstad Kigali när dom avkunnades mot Pasteur Bizimungu. Åklagarsidan hade krävt livstids fängelse och enligt nyhetsbyrån AFP var det ännu inte klart om Pasteur Bizimungu skulle överklaga domen. Detta måste göras inom 30 dagar.
– Jag är mycket besviken. Det är inte speciellt snällt av dem att behandla folk som har arbetat för dem i tio år på det här sättet, sade Florida Mukarugambwa.
Hon är hustru till den förre transportministern Charles Ntakirutinka, som i samma rättegång dömdes till tio års fängelse. Ytterligare sex åtalade fick fem års fängelse.
Däremot frikändes de åtalade från anklagelsen att ”förberett för krig med syfte att hota statens säkerhet”.
Processen mot Pasteur Bizimungu och de andra åtalade har setts som en prövning för Rwandas rättssystem. I det nya Rwanda är det förbjudet att tala om hutuer (cirka 85 procent av befolkningen) och tutsier. Men Pasteur Bizimungu har varit en viktig symbol i FPR, Rwandas patriotiska front, som bildades av Paul Kagame i exil i Uganda.
1990 inledde FPR, dominerat av tutsier, ett uppror mot den huturegim som styrde. Bizimungu var en av få hutuer som hade anslutit sig till FPR.
Efter folkmordet 1994 då närmare en miljon människor mördades tågade FPR in i Kigali i juli 1994 och Pasteur Bizimungu utnämndes till president. Den verkliga makten låg dock hos vicepresidenten, Kagame. Symboliskt ansågs det dock viktigt att landets statschef kom från majoriteten och representerade de hutuer som inte hade deltagit i folkmordet.
År 2000 lämnade dock Pasteur Bizimungu presidentposten. När han 2002 försökte bilda ett parti; PDR, demokratiska förnyelsepartiet, anklagades han för att uppmuntra etnisk splittring och greps tillsammans med andra personer i PDR. Partiet förbjöds.
I rättegången har flera märkliga omständigheter förekommit och ett vittne har uppgett polisen tvingat fram uppgifter.
Kritiker har pekat på att Kagame och den grupp som nu styr Rwanda använder försoningsprocessen efter folkmordet som ett sätt att också tysta legitim opposition.
Amnesty betraktar Pasteur Bizimungu som samvetsfånge.
AFP |