Rwanda: Dramatik i rättegången mot ex-president Bizimungu

Den 1 april inleddes rättegången mot Rwandas förre president Pasteur Bizimungu. Han har suttit fängslad i ett och halvt år sedan han försökte bilda partiet, PDR, demokratiska förnyelsepartiet. Enligt den rwandiska regeringen skulle PDR uppmunta till etnisk splittring, en känslig anklagelse med tanken på att regeringen efter folkmordet 1994 försöker undvika uppdelning i hutuer och tutsier.
Bizimungu anklagas för olaga vapeninnehav, ekonomiska brott och för att ha försökt bilda milisgrupper som skulle hota nationell säkerhet
BBC rapporterar att rättegången mot Bizimungu bjöd på en hel del dramatik under tisdagens förhandlingar.

Oben Nsegiyumva framträdde som åklagarvittne och hade tidigare uppgett för utredarna att han deltagit i hemliga möten som har organiserats av den tidigare presidenten.
När Bizimungu i rätten frågade Nsegiyumva kunde denne inte längre minnas vad han hade sagt till polisen. Och Nsegiyumva uppgav att han hade utsatts för tvång av polisen under förhören.
BBC:s korrespondent i Kigali rapporterar att detta skapade oro i rättssalen och att domaren tvingades hota med 24 timmars fängelse för den som stör ordning i rätten.
Senare under dagen återkallades Nsegiyumva till rätten men då hade han försvunnit.

Ett annat åklagarvittne hade uppgett för polisen att hon hade besökt ett PDR-möte i en kyrka i Bizimungus hemby i nordvästra Rwanda. Bizimungu presenterade då en karta över byn som visade att det inte finns någon kyrka i byn.

Rättegången ses enligt bedömare som ett test på oberoendet hos det rwandiska rättsväsendet. Vid sidan av Bizimungu är också förre transportministern Charles Ntakirutinka och ytterligare sex personer åtalade.

Om Bizimungu fälls riskerar han 20 års fängelse. Han har förklarat sig oskyldig.
Bizimungu tillhör hutu-folket och anslöt sig 1990 till Rwandas patriotiska front, FPR, som leddes av Paul Kagame från exilen i Uganda. När FPR i juli 1994 tog makten i Rwanda, och därmed stoppade folkmordet där närmare en miljon tutsier och moderata hutuer mördades, blev Bizimungu president.

Även om han bara var en galjonsfigur sågs det som symboliskt viktigt att det tutsi-dominerade FPR lät en hutu bli statschef. I mars 2000 tvingades dock Bizimungu avgå och Kagame är numera själv president.
Amnesty betraktar Bizimungu och Ntakirutinka som samvetsfångar.


BBC