Högt pris för civila i Raqqa

Amnesty anklagar alla stridande parter i slaget om Raqqa för att nonchalera civila.

artiklar | 2017-10-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2017

Den 6 juni inleddes offensiven mot Islamiska statens, IS, huvudstad Raqqa i norra Syrien. I mitten av september kontrollerar IS bara delar av staden sedan SDF, Syriska demokratiska styrkorna, med stöd av USA-koalitionen har erövrat större delen av staden. SDF är en koalition av kurdiska, arabiska och kristna milisstyrkor som får militärt stöd av flyg och tungt artilleri från USA. Priset för de civila ha varit högt konstaterade Amnesty i en rapport den 24 augusti.

Amnesty intervjuade 98 civila invånare från Raqqa som hade lyckats ta sig ut ur staden. I rapporten dokumenteras 95 civila, däribland 41 barn och 25 kvinnor, som har dödats vid anfall från SDF och USA.

Gamla stan i Raqqa den 19 augusti.

Gamla stan i Raqqa den 19 augusti. Foto: Zohra Bensemra/Reuters/TT

Söder om Raqqa har den syriska regeringsarmén med stöd av Ryssland gått till offensiv mot IS och Amnesty har där dokumenterat 30 döda civila, däribland 16 barn och tre kvinnor. Amnesty uppger att klusterbomber har använts i dessa anfall. I rapporten anklagas också IS för att använda civila som mänskliga sköldar.

– SDF och USA måste öka sina ansträngningar att skydda civila, inte minst genom att inte använda sig av oproportionerliga och urskillningslösa attacker och genom att skapa säkra flyktvägar, sade Donatella Rovera från Amnesty.

I rapporten kritiserar Amnesty att USA har varnat för att alla båtar som korsar floden Eufrat kan anfallas. Sedan broarna förstörts vid bombanfall har detta varit enda sättet att ta sig ur Raqqa för att nå säkerhet.

Enligt månadsstatistiken från Syria Network for Human Rights, SNHR, dödades 772 civila i Syrien under augusti. Den USA-ledda koalitionen var ansvarigt för 285 civila dödsoffer, syriska regimstyrkor för 229 och IS för 102 döda civila. Siffrorna handlar bara om bekräftade fall.

SNHR konstaterar att de ”nedtrappningszoner” som Ryssland, Iran och Turkiet enats om har reducerat våldsnivån i Syrien. Och avtalet mellan Ryssland, USA och Jordanien om vapenvila i södra Syrien har också förbättrat situationen. Enligt FN-organet IOM har över 600 000 syrier, de flesta internflyktingar, återvänt hem under årets sju första månader.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty International

​Syrien: USA-allierade jämnade byar med marken - utgör krigsbrott (13 oktober 2017)

Dessutom

More than 1,800 civilians killed overall in defeat of ISIS at Raqqa, say monitors (Airwars 19 oktober 2017)

Läs också

På Amnestys nya kontor i Beirut (Amnesty Press 17 oktober 2017 – också i nummer 3/2017)

artiklar | 2017-10-19
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2017