Makedonien: Inrikesminister på flykt greps i Kroatien

Makedoniens förre inrikesminister Ljube Boskovski har gripits av polis i Kroatien, rapporterar BBC. Han greps i byn Bale där han uppehållit sig sedan han lyckades fly ut ur Makedonien i maj.

Boskovski, som tillhör det högernationalistiska VMRO-DPMNE som dominerade regeringen fram till valet 2003, var inrikesminister under krisen i Makedonien när en väpnad albansk gerillagrupp UÇK gjorde uppror.
I mars 2002 återfanns sju döda män i huvudstaden Skopje. Männen, där sex kom från Pakistan och en från Indien, skulle enligt Boskovski ha varit utländska terrorister som planerade attacker mot utländska ambassader i Skopje.

I april i år meddelade myndigheterna i Makedonien att de sju döda var gästarbetare som sökt sig till Europa och hade kidnappats av polis som stod under befäl av Boskovski. De hade dödats och sedan placerats ut för att Boskovski skulle kunna visa att Makedonien deltog i kampen mot den internationella terrorismen.
Sex makedonska polisofficerare greps, men Boskovski lyckades fly till Kroatien. Han har dubbelt medborgarskap och trots att en internationell efterlysning har utfärdats kommer Kroatien inte att utlämna honom.
Anledningen är att landets lagar inte medger utlämning.

De makedonska myndigheterna har nu överfört handlingarna i målet till Kroatien och det blir nu det kroatiska rättsväsendets uppgift att besluta om Boskovski ska åtalas.

Enligt BBC hävdar Boskovski fortfarande att sju dödade personerna var terrorister.


BBC