Film som ger röst åt dagens slavar

reportage | 2009-02-04

Den animerade dokumentären ”Slavar” tecknar en bild av det pågående slaveriet i södra Sudan, där kvinnor och barn blir bortförda för att säljas som arbetskraft. Filmen visades på tisdagen på Filmhuset i Stockholm vid ett seminarium arrangerat av Amnesty.

Nioåriga Abuk berättar om när han fördes bort i en trälåda för att bli slav.

Filmen är ett möte med två sudanesiska barn som har levt som slavar. Deras röster är dokumentärt inspelade i ett kalt, grönt rum som har gestaltats med animerade bilder. Hela intervjusituationen spelas upp, där de två dokumentärfilmarna Hanna Heilborn och David Aronowitsch lyssnar till barnens berättelse.

Barnen presenterar sig med namn och ålder. Abuk är nio år. Machiek är femton år. De har tillbringat ungefär hälften av sina liv i slaveri. De animerade bilderna fyller i deras berättande röster om hur deras pappor mördades, mammor våldtogs och syskon bortfördes. Själva såldes de till ett hårt liv med boskapsskötsel. När något djur rymde straffades barnen genom att deras fötter spikades fast i den heta marken och om de själva försökte fly riskerade de att mördas.

Abuk och Machiek har vid intervjutillfället i det kala, gröna rummet precis blivit friköpta av James Aguer Alic och Yel Nyang Gum, som arbetar med att hitta och befria slavar.

Yel Nyang Gum och James Aguer Alic från CEAWC sitter på var sin sida av en tolk på Filmhuset i Stockholm.

De båda männen besökte Stockholm och sittandes framför filmduken berättar de om den svåra situationen.
- Barnen arbetar dag som natt och vi kämpar hårt för att få dem fria, säger James Aguer Alic.
När han träffar barnen är de ofta djupt traumatiserade efter misshandel och tung arbetsbörda. Flickorna utsätts även för könsstympning och upprepade våldtäkter.
- När de återförs till den södra delen av landet har de bara blivit vuxna till utseendet, de är fortfarande barn som bara känner till slaveri, säger han.

Fredsavtalet 2005 gjorde slut på det inbördeskrig som pågått sedan 1983 mellan den huvudsakligen muslimska delen i norr och regionen i söder, där kristna och animister dominerar. Freden tycks dock inte ha förändrat situationen för slavarna. Enligt James Aguer Alic tillhör förövarna olika grupperingar och miliser som delvis har tränats av den sudanesiska armén.
- Det är samma grupper som begår människorättskränkningar i Darfur, säger han och påpekar att världen har vänt blickarna från södra Sudan till katastrofen i Darfur.

David Aronowitsch och Hanna Heilborn har skildrat det sudanesiska slaveriet i 15 minuter film.

Till en början var de sex personer som arbetade för befriandet av slavarna, men fyra av dem har mördats under det 20 år långa arbetet och nu återstår bara James Aguer Alic och Yel Nyang Gum.
- Vi har befriat 5 000 slavar, säger James Aguer Alic som även har kartlagt hur mer än 20 000 barn och kvinnor har förts bort.
Genom insamling av pengar kan de friköpa personer från slaveri, men är ständigt i behov av mer pengar och ett ökat tryck på regeringen. Filmens Abuk och Machiek kunde bli fria mot betalning, men dessa grova människorättsbrott fortsätter att upprepas utan att slavhandeln och dess förövare ställs inför rätta.

Text och foto: Hanna MI Jakobson

Läs mer:

Committee for the Eradication of Abduction of Women and Children, CEAWC, i Sudan

Produktionsbolaget Story

reportage | 2009-02-04