Malaysias HD: Anwar Ibrahim frisläppt

Malaysias högsta rättsliga instans har med 2 röster mot 1 beslutat att landets tidigare vice premiärminister, Anwar Ibrahim, ska sättas på fri fot. Anwar har tillbringat sex år i fängelse och har alltid hävdat att processen mot honom varit politiskt motiverad.
Amnesty har betraktat honom som samvetsfånge.

BBC rapporterar att jublet steg utanför rättssalen när nyheten trängde ut att Anwar skulle friges. Den tidigare vice premiärministern har haft hälsoproblem och såg svag ut när han satt i rullstol under förhandlingen. När han hade frigivits bars han av sina anhängare och var mycket rörd.
– Tack Gud, efter sex år är jag fri, sade han till BBC.
Anwar uppgav att han kommer att resa till Tyskland för att få behandling för ryggproblem han har fått sedan han misshandlats av polis.

Anwar avskedades av dåvarande premiärministern Mahathir Mohammed 1998 efter en tvist om landets ekonomiska problem. Den 20 september ledde han en stor protestdemonstration och samma kväll greps han av polis i sitt hem. Han dömdes 1999 till sex års fängelse för korruption och fick ett år senare nio års fängelse för sodomi.

Torsdagens behandling av Anwars fall i Malaysias federala domstol var hans sista chans att bli frigiven. Majoriteten i domstolen underkände de tidigare rättegångarna och konstaterade att han borde ha frikänts.


BBC