Ninjarebeller på flykt

– Vi fick en order att driva ut Ninjas. Det är vad vi gjorde. Vi jagade dem och nu är de ute ur Brazzaville.
Det sade en armékapten, som ville vara anonym, till IRIN, sedan lugnet nu börjat återvända till Brazzaville, republiken Kongos huvudstad.
Armén uppmanade invånare att återvända till sina hem i Bacongo i södra delen av Brazzaville där de så kallade Ninjarebellerna utkämpade strider med armén under onsdagen.

Men IRIN rapporterar att många invånare som hade flytt var tveksamma till att återvända permanent till sina hem. På torsdagen besökte en del av invånarna sina hem för att bedöma skadorna. Många var rädda för fortsatta strider och uppgav att rebellerna hade varit tungt beväpnade när de lämnade Bacongo.

Armén uppgav att en del av butikerna i Total, den största marknaden i Bacongo, plundrades under striderna.
IRIN rapporterar också att en del av de flyende invånarna hade bestulits av regeringssoldater som tog mobiltelefoner, smycken och plånböcker.

Ninjas genomförde ett uppror mot regeringen 1997 och fram till 2003 pågick strider, framför allt i Pool-området söder om huvudstaden. I mars 2003 undertecknades dock ett fredsavtal av Nationella motståndsrådet CNR:s ledare pastor Frederic Bitsangou, alias Pasteur Ntoumi, och Ninjas lovade att lägga ned vapnen.

I mitten av oktober dödades sex personer i förnyade strider i Brazzaville och i onsdags flammade striderna upp igen.
Enligt BBC använde armén tunga vapen i striderna, som enligt armén utbröt när Ninjarebeller öppnade eld.
Hur många som dödades är oklart, men officiella uppgifter talar om tre dödade rebeller. Därtill ska minst en soldat, fem poliser och en civil person av kinesiskt ursprung ha dödats.

Frederic Bitsangous språkrör, Ané Philippe Bibi, hävdade enligt IRIN att åtta rebeller hade förts bort av säkerhetsstyrkorna och att civila som står nära Nationella motståndsrådet CNR hade dödats.

När fredsavtalet undertecknades 2003 byggde regeringen ett hem till Bitsangou i Bacongo, vilket sågs som ett försök att få honom att respektera vapenvilan. Området har sedan blivit ett starkt fäste för Ninjarebeller, men de förnyade striderna i veckan tyder på att planerna på demobilisering inte har lyckats, konstaterar IRIN.

Striderna kom samtidigt som den tidigare premiärministern Bernard Kolelas, som stöds av Ninjas, besökte Brazzaville. Han har levt åtta år i exil i Mali men fick tillåtelse att göra ett kort besök i Kongo för att begrava sin hustru. Bernard Kolelas störtades 1997 i samband med ett blodigt inbördeskrig och dömdes år 2000 till döden i sin frånvaro för påstådda krigsförbrytelser.

Republiken Kongo har knappt fyra miljoner invånare och är den fjärde största oljeproducenten i Afrika söder om Sahara. Det franska oljebolaget TotalFina-Elf dominerar och anses spela en viktig roll även i det politiska spelet i landet. Trots oljerikedomarna är landet ett av de mest skuldsatta i världen.

Landet var en fransk koloni fram till 1960 och utropades 1970 till en marxistisk folkrepublik. Det marxist-leninistiska kongolesiska arbetarpartiet var det enda tillåtna partiet och förbindelserna med Sovjetunionen var goda. 1979 blev Denis Sassou-Nguesso president.
1992, efter Sovjets fall, infördes flerpartisystem och Pascal Lissouba blev president.

Efter ett kortvarigt inbördeskrig återkom Denis Sassou-Nguesso till makten 1997 med hjälp av trupper från Angola. Fram till 2003 pågick väpnade konflikter i landet utan större uppmärksamhet från omvärlden.


IRIN