Kumi Naidoo avgår av hälsoskäl

Amnesty Internationals internationelle generalsekreterare Kumi Naidoo avgick i december på grund av hälsoskäl.

Reportage | 2019-12-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019
Kumi Naidoo vid en presskonferens den 16 augusti 2018 då han tillträdde som generalsekreterare för Amnesty International.

Kumi Naidoo vid en presskonferens den 16 augusti 2018 då han tillträdde som generalsekreterare för Amnesty International. Foto: Amnesty International

Den 5 december meddelade Amnesty Internationals internationelle generalsekreterare Kumi Naidoo att han avgår med omedelbar verkan. Den biträdande generalsekreteraren Julie Verhaar kommer överta hans arbetsuppgifter men Kumi Naidoo kommer slutföra vissa åtaganden under december och kommer sedan bli sjukskriven från januari i väntan på att en ny generalsekreterare rekryteras.

– Det är med tungt hjärta jag har fattat beslutet att avgå, sade Kumi Naidoo. Jag har länge ansett att Amnesty International är en av mänsklighetens mest betydelsefulla tillgångar. Det har varit ett stort privilegium att ha fått arbeta med engagerad personal och frivilliga på internationella sekretariatet liksom med sektionerna. Jag har inspirerats av det viktiga och modiga arbete som görs av vår rörelse. Men av hälsoskäl så har jag inget annat val än att ta detta smärtsamma beslut och avgå.

– Vi har motvilligt tvingats acceptera Kumis avgång, sade Sarah Beamish, ordförande för Amnesty Internationals internationella styrelse. Under hans period som generalsekreterare har han visat sant ledarskap i vårt arbete för att utforma vår nästa globala strategi.

Kumi Naidoo föddes 1965 i Sydafrika och deltog i kampen mot apartheid. 2009-2015 var han chef för Greenpeace. I augusti 2018 tillträdde han posten som generalsekreterare för Amnesty International.

Kumi Naidoo avgår.

Kumi Naidoo avgår. Foto: Fran Monks/AI

Kumi Naidoo föddes i Durban år 1965. Som 15-åring organiserade han en protest mot apartheid. År 1986 åtalades han för brott mot undantagslagarna och gick i exil i Storbritannien. År 1990, när Nelson Mandela hade frigivits, återvände Kumi Naidoo till Sydafrika och arbetade för ANC och andra organisationer.

År 2009-2015 blev han chef för miljöorganisationen Greenpeace. Han deltog 2011 och 2012 i aktioner mot Shell och Gazprom i Arktis. Han grundade senare organisationen “Africans Rising for justice, peace and dignity”. I augusti 2018 tillträdde han posten som generalsekreterare för Amnesty International.

Ulf B Andersson

Läs mer från Amnesty Press

Hård Amnestykritik mot sexualbrottslagstiftning i Norden: Få domar, svaga lagar och bristande polisresurser (5 april 2019)

Amnesty International: Ledningen ber om ursäkt (21 mars 2019)

Nye generalsekreteraren Kumi Naidoo vill se ett förändrat Amnesty (11 december 2018)

Reportage | 2019-12-26
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2019