474 företag gör affärer med juntan

I Genève förbereder nu ILO, FN:s arbetsmarknadsorgan där fackföreningar, arbetsgivarföreningar och regeringar är representerade, nästa veckas debatt om Burma. Då kommer ILO:s generaldirektör Juan Somavia presentera sin senaste rapport om Burma.
I rapporten presenteras de senaste förhandlingarna kring Burmas hot att lämna ILO och den kampanj som har förts i Burma mot ILO. Organisationens representanter har utsatts för dödshot och massmöten har organiserats för att protestera mot ILO.

I juni uppmanades alla medlemmar i ILO att se över sina relationer med Burma i protest mot att militärjuntan fortsätter att använda tvångsarbete.
FFI, Fria fackföreningsinternationalen, överlämnade i september en rapport till ILO på 1 600 sidor där armén anklagas för att i massiv skala använda tvångsarbetare i byggnadssektorn, skogsbruket och jordbruket. Armén anklagas också för att använda civila i stridszoner där de får bära ammunition och gå före soldater i områden där minor kan finnas utlagda.

FFI hävdar att det är omöjligt att i dag göra affärer i Burma utan att ha kontakt med militären, som har en stark kontroll över ekonomin. 40 procent av landets budget går till militären, medan 0,3 procent spenderas på hälsovård.
Enligt den senaste rapporten från FFI gör 474 utländska företag affärer med Burma. 38 nykomlingar finns på listan.

Juntan i Burma har överraskande börjat flytta ministerier till en ny huvudstad, Pyinmana, som ligger i djungeln 60 mil norr om Rangoon. På måndagen bekräftade informationsministern att flytten är på gång, rapporterar BBC. Han uppgav att en mer strategisk placering av huvudstaden behövs. På söndagen började lastbilskonvojer lämna Rangoon.

Läs mer!
Hela listan på utländska företag

Oppositionen presenterar ny konstitution för Burma (AP 27 oktober)


FFI (ICFTU)