AU-styrkan måste lämna Darfur

Den 30 september går mandatet ut för den styrka från Afrikanska unionen som övervakar situationen i Darfur i västra Sudan där minst två miljoner människor, en tredjedel av befolkningen, lever som flyktingar. De 7 000 soldaterna från AU skulle enligt förhoppningar i maj, när ett fredsavtal skrevs under i Nigeria, ha ersatts av en FN-styrka.

På söndagen meddelade Sudan dock överraskande att AU-styrkan måste lämna Darfur när dess mandat går ut.
– Detta är vårt slutliga besked, sade sudanesiska UD:s språkrör Jamal Ibrahim enligt Reuters. Vi håller dock fortfarande fast vid fredsavtalet i Abuja.
AU-styrkan har varit underfinansierad, illa utrustad och har haft ett svagt mandat. Dessutom är Darfur lika stort som Frankrike till yta. Men dess närvaro har inneburit ett visst mått av säkerhet för civilbefolkningen och internationella hjälparbetare.

Söndagens besked pekar på att regeringen i Sudan nu planerar att lösa konflikten i Darfur med militära medel, konstaterade BBC:s Afrikaanalytiker Martin Plaut på måndagen. Regeringen i Khartoum har sagt att den är beredd att skicka ytterligare 10 500 soldater till Darfur för att öka säkerheten i området. Detta ses dock av många som upptakt till en ny militär offensiv och de senaste dagarna har allt fler varningar kommit om att den sudanesiska militären ökat sin aktivitet.

Omkring 500 000 personer beräknas nu vara utanför hjälporganisationernas stöd och förra veckan varnade Jan Egeland, chef för FN:s humanitära bistånd, att en ”humanitär katastrof utan motstycke” hotar inom veckor om inte FN:s säkerhetsråd ingriper.

Den 31 augusti antog säkerhetsrådet med tolv röster mot noll ett brittiskt-amerikanskt resolutionsförslag där 17 500 FN-soldater och över 3 000 FN-poliser ska skickas till Darfur för att med alla medel försvara civilbefolkningen. Ryssland, Kina och Qatar lade ned sina röster i säkerhetsrådet.
Sudan har dock sagt blankt nej till FN-trupper.

Och i FN-resolutionen sägs också att en förutsättning för FN-styrkan är att den accepteras av Sudans regering.

Fredsavtalet den 5 maj undertecknades i Nigeria av regeringen i Khartoum och den fraktion av SLA, Sudans befrielsearmé, som leds av Minni Minawi. Den SLA-fraktionen har anklagats av Amnesty för övergrepp efter fredsavtalet.
En mindre grupp av SLA och den andra rebellgruppen, JEM (rörelsen för rättvisa och jämlikhet) avvisade fredsavtalet och bildade i juni vid ett möte i Eritrea en ny front, kallad National Redemption Front. Denna nationella räddningsfront leds av Ahmed Diraige, tidigare guvernör i Darfur.

FN:s säkerhetsråd har inbjudit Sudans regering till ett möte i New York den 8 september för att diskutera krisen i Darfur. Vid mötet kommer även Afrikanska unionen, Arabförbundet och OIC, Organisationen för islamiska stater, vara närvarande, rapporterar BBC.

Läs mer:
Amnesty varnar för att en humanitär katastrof hotar i Darfur


Reuters