Regeringen säger nej till FN-trupper

Sudans styrande parti, det nationella kongresspartiet, har avvisat ett förslag till resolution i FN:s säkerhetsråd som skulle innebära att FN-trupper placeras ut i Darfur. Nyhetsbyrån AP rapporterar att Radio Omdurman och den sudanesiska nyhetsbyrån SUNA på torsdagsförmiddagen uppgav att kongresspartiet under natten hade hållit möte och då beslutat att säga nej till FN-trupper.

Sudans president Omar al-Bashir ledde mötet. Presidenten överlämnade på onsdagen ett brev till säkerhetsrådet där han bad om tid att skapa fred i Darfur och krävde att FN ska fördröja överlämnandet av ansvaret för de fredsbevarande styrkorna från Afrikanska unionen, AU, till FN.
Presidenten hävdade att det fanns starkt motstånd bland invånare och ledare i Darfur och varnade att utplacering av FN-trupper skulle kunna ”leda ”till våldshandlingar” och konfrontationer som inte går att hantera.
Efter kongresspartiets möte sade parlamentsledamoten Ghazi Salah Eldin Atabani att det nuvarande förslaget till resolution i säkerhetsrådet är värre än tidigare förslag då det är ett försök att införa totalt förmyndarskap i Sudan.

I maj skrevs ett fredsavtal under mellan regeringen i Khartoum och en fraktion av SLA, en av rebellgrupperna i Darfur. Men oron har fortsatt och rivaliserande rebellfraktioner har i allt högre grad börjat strida mot varandra. De senaste veckorna har FN varnat för att våldet har ökat i Darfur.

På onsdagen rapporterade hjälporganisationer om en kraftig ökning av antalet våldtäkter mot kvinnor och unga flickor i flyktinglägren. Enligt BBC uppgav International Rescue Committee, IRC, att de senaste fem veckorna har omkring 200 kvinnor våldtagits i det största flyktinglägret i Darfur; Kalama. IRC uppmanade AU-styrkor att öka sitt patrullerande i området.
IRC uppgav att det tidigare hade rapporterats om två-tre fall av sexuella övergrepp per månad men att säkerhetsläget nu drastiskt har försämrats.
Kvinnor lämnar lägren för att söka efter ved och är då utan skydd.

Styrkan från Afrikanska unionen har haft ett begränsat mandat och placerades ursprungligen i Darfur för att övervaka den vapenvila som ingick 2004, men som aldrig har respekterats.

USA och Storbritannien har varit pådrivande för att FN:s säkerhetsråd ska besluta om att skicka en FN-styrka, som ska vara större, bättre utrustad och med ett kraftfullare mandat än AU-styrkan.
Enligt nyhetsbyrån AP ska säkerhetsrådet sammanträda under torsdagen för att ta ställning till Sudans nej till FN-trupper.


Läs mer: Amnesty om Darfur

Amnestys brev till FN (17 augusti)


Associated Press