Irak: Hårdare tag mot ”homosexualitet”

I Irak har attityden mot homosexuella skärpts och Amnesty varnar för utvecklingen.

artiklar | 2023-09-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023

I samband med protester mot koranbränningar i Sverige har det i Iraks huvudstad Bagdad bränts svenska flaggor men också Prideflaggor. CMC, den myndighet i Irak som övervakar medierna har nu utfärdat regler om att ordet ”homosexualitet” inte längre får användas. För att respektera ”allmän moral” ska istället beteckningen ”sexuell avvikelse” användas.

– Detta är ett farligt steg som kan stärka diskriminering och våld mot hbtqi-personer i Irak, sade Aya Majzoub, biträdande chef för Amnestys avdelning för Mellanöstern och Nordafrika, den 9 augusti.

Rasha Younes.

Rasha Younes. Foto: HRW

Amnesty pekar på att inrikesministeriet under första halvåret bedrivit en kampanj mot ”oanständigt innehåll” på internet och att minst 20 personer straffats för att ha använt sin yttrandefrihet.

I parlamentet lade den oberoende ledamoten Raad Al-Maliki den 15 augusti fram ett lagförslag för att skydda landet från ”avvikelser” och bekämpa ”parafili som har invaderat världen”.

Enligt lagförslaget ska samkönat sex bestraffas med dödsstraff eller livstids fängelse och ”främjande av homosexualitet” med minst sju års fängelse. Även transpersoner ska bestraffas och att ”imitera kvinnor” ska ge upp till tre års fängelse.

– Denna lag skulle hota hbtqi-personers liv i en redan fientlig miljö, varnade Rasha Younes från Human Rights Watch den 23 augusti.

Ulf B Andersson

Läs också

Influential Iraqi cleric launches anti-LGBTQ campaign (Associated Press 2 december 2022)

artiklar | 2023-09-29
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #3/2023