Eritrea har världens hårdaste censur

Eritrea är det land i världen där censuren är hårdast. Regimen håller många journalister fängslade och tillåter inga fria medier. Det framgår i en ny sammanställning från pressfrihetsorganisationen Kommittén till skydd för journalister, CPJ.

artiklar | 2019-09-11
Av: James Reinl
Partiledaren Kim Jong-un dominerar i nordkoreanska medier. Här tittar invånare i huvudstaden Pyongyang på ett tal av ledaren i oktober 2015.

Partiledaren Kim Jong-un dominerar i nordkoreanska medier. Här tittar invånare i huvudstaden Pyongyang på ett tal av ledaren i oktober 2015. Foto: Uwe Brodrecht/Wikimedia

Eritrea är en av världens hårdaste diktaturer och sedan år 2001 tillåts inga oberoende medier i landet, där dessutom minst 16 journalister sitter fängslade. En av dem är den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak. 

Enligt CPJ följs Eritrea av Nordkorea och Turkmenistan som de värsta länderna i världen i fråga om pressfrihet.

– Internet skulle förvandla censuren till något föråldrat, men så har det inte blivit, konstaterar CPJ:s chef Joel Simon i ett pressmeddelande i samband med att rapporten publicerades på den 10 september.

Enligt CPJ är internet utbyggt i många av de länder där censuren är som värst. Men regimerna använder sig av lika brutala metoder som tidigare för att kväsa granskande journalistik, men nu också med hjälp av ny teknik – som i många fall köpts in av västerländska företag.

På CPJ:s lista över de tio länder där pressfriheten respekteras minst ingår också Saudiarabien, Kina, Vietnam, Iran, Ekvatorialguinea, Vitryssland och Kuba.

 Självständighetsdagen 24 maj är en viktig dag i Eritrea. Landet pekas ut av Committee to Protect Journalists som det värsta landet i världen när det gäller censur.

Självständighetsdagen 24 maj är en viktig dag i Eritrea. Landet pekas ut av Committee to Protect Journalists som det värsta landet i världen när det gäller censur. Foto: Martin Schibbye/Wikimedia

I Eritrea sitter många av de journalister som greps i samband med ett stort tillslag mot medierna 2001 fortfarande fängslade, uppger CPJ. Regimen kontrollerar de flesta etermedier, tillgången på internet är högst begränsad och utländska radiosignaler blockeras.

Enligt CPJ föreskriver landets lagar att journalister måste verka för ”nationella målsättningar”, och de som arbetar för landets statliga medier tvingas följa riktlinjerna av rädsla för att drabbas av repressalier.

I Nordkorea styrs nästan alla medier av en statlig nyhetsbyrå, och rapporteringen handlar främst om diktatorn Kim Jong-uns senaste uttalanden och aktiviteter.

Även i Turkmenistan finns det i stort sett inga fria medier. Enligt rapporten har president Gurbanguly Berdimuhamedov ”fullständig kontroll” över alla tidningar och etermedier, en makt som utnyttjas för att ”odla en personkult” kring presidenten.

Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov odlar en personkult och kontrollerar alla medier i landet. Här möter han USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton den 21 september 2009 på hotellet Waldorf Astoria i New York.

Turkmenistans president Gurbanguly Berdimuhamedov odlar en personkult och kontrollerar alla medier i landet. Här möter han USA:s dåvarande utrikesminister Hillary Clinton den 21 september 2009 på hotellet Waldorf Astoria i New York. Foto: US State Department/Wikimedia

Det finns dock några internetbaserade medier i exil som är inriktade på att rapportera om Turkmenistan, men enligt CPJ riskerar de som försöker besöka dessa sajter att bli inkallade till förhör hos myndigheterna.

När det gäller Saudiarabien lyfter CPJ fram mordet på journalisten och regeringskritikern Jamal Khashoggi vid landets konsulat i Istanbul för ett knappt år sedan. Enligt rapporten har situationen för pressfriheten ”kraftigt försämrats” under kronprins Mohammed bin Salmans styre, då nya lagar mot terrorism och internetbaserad brottslighet har använts för att tysta journalister.

Den nya rapporten kommer bara några dagar efter att talibaner i Afghanistan kidnappade sex lokala journalister i samband med att de var på väg mot en utbildning i provinsen Paktika.

CPJ betonar att reportrar som tvingas arbeta i länder som Afghanistan, Syrien och Somalia, där det råder krig eller mycket instabila förhållanden, ofta lever farligt – men att detta också beror på andra orsaker än statliga ingrepp.

Även Reportrar utan gränser har rankat Eritrea, Nordkorea och Turkmenistan som de tre värsta länderna för oberoende journalistik.

James Reinl
IPS/New York

artiklar | 2019-09-11
Av: James Reinl