200 döda – ”Sudan exporterar folkmord”

Tchads regering begär nu att fredsbevarande styrkor från FN ska placeras ut vid gränsen till Sudan. Regeringen anklagar Sudan för att ”exportera folkmordet” i Darfur till Tchad.
Anklagelserna kommer sedan en rad attacker under tre dagar denna vecka har genomförts mot fem tchadiska byar. BBC rapporterar att hjälparbetare talar om över 200 döda i Dar Sila-området.

Byarna ska ha anfallits av hästburna angripare som använder kulsprutor mot bybor. Åtminstone en by, Djorio, ska ha förstörts helt. IRIN rapporterar att FN:s flyktingorgan, UNHCR, citerade en bychef i området som hävdade att angripare hade intagit positioner i träd varifrån de kunde beskjuta civila på marken. Enligt uppgift ska angripare ha ropat: ”Ni slavar – vi har anlänt och nu anfaller vi er”. Hjälparbetare beskrev angreppen som en massaker.

Läget i östra Tchad blir alltmer kaotiskt och enligt UNHCR har hittills i år över 63 000 människor tvingats fly från sina hem. I området finns minst 200 000 flyktingar från Darfur som sökt sig över gränsen till Tchad. Den regeringsstödda janjawid-milisen i Darfur har genomfört räder in i Tchad. Men här finns också fyra väpnade oppositionsgrupper som vill störta regeringen i huvudstaden N´djamena. Dessa grupper, däribland FUCD, Förenade fronten för demokratisk förändring, påstås få stöd av regeringen i Sudan.

BBC rapporterar att konflikten i Tchad nu börjar bli en spegelbild av konflikten i Darfur. Det senaste våldsutbrottet kom cirka tio mil in i landet och involverade lokal arabisk befolkning mot lokal afrikansk befolkning.

Tchad blev i veckan land 103 som ratificerade Romstadgan. Därmed kan ICC, internationella brottmålsdomstolen, i framtiden väcka åtal för grova krigsförbrytelser i Tchad.

Även i grannlandet Centralafrikanska republiken, CAR, har konflikten trappats upp under veckan. CAR:s egen armé har ungefär 4 500 soldater och landets president François Bozize har vädjat om hjälp från den forna kolonialmakten Frankrike för att slå tillbaka rebellernas frammarsch i norra delen av landet. På fredagen hävdade UFDR, unionen av demokratiska styrkor för samling, att de hade intagit staden Ouadda-Djalle, 20 mil från gränsen till Sudan.
I en telefonintervju med IRIN förklarade ett språkrör för UFDR att häftiga strider hade föregått erövringen. Han lovade att rebellerna nu ska marschera vidare mot staden sedan Ndele och gruvstaden Bria.

I UFDR ingår tre grupper; GAPLC (Patriotiska aktionsgruppen för befrielse av Centralafrika), MLCJ (Rörelsen av centralafrikanska befriare för rättvisa) och FDC (Centralafrikanska demokratiska fronten) och de anses ha sina rötter i stödet för tidigare presidenten Ange-Felix Patasse som störtades i mars 2003. En del rebeller ska enligt BBC tidigare ha stött Bozize, men har bytt sida då presidentens löften om betalning inte har infriats.

I huvudstaden Bangui demonstrerade tidigare i veckan tusentals personer och krävde att armén ska ingripa och stoppa rebellerna.
Den 30 oktober erövrade rebellerna staden Birao nära gränsen till Tchad och Sudan. Staden har ett flygfält och enligt IRIN uppger militära källor att ett oidentifierat flygplan åtskilliga gånger har landat på flygplatsen med militär utrustning. UFDR ska bland annat ha mottagit ett stort antal pansarvagnar. Det har tidigare spekulerats i att regeringen i Sudan förser rebellerna i CAR med militärt bistånd.

I Darfur kommer situationen för civilbefolkningen nu bli ännu svårare. På fredagen meddelade NRC, norska flyktingrådet, att de inställer sitt arbete i Darfur.
– Detta beslut är bland de svåraste jag har fattat, sade NRC:s generalsekreterare Tomas C Archer, enligt BBC. Vi är alla medvetna om att de humanitära behoven är större än någonsin i södra Darfur.
NRC har bistått ungefär 300 000 internflyktingar i Darfur, men regeringen har motarbetat organisationens arbete och nu ger norrmännen upp.

FN uppger att milisstyrkor på måndagen anföll byar runt El Fasher. Bostäder brändes ned och skörd förstördes medan ett antal civila ska ha sårats vid attacken.
På torsdagen utsattes en patrull från Afrikanska unionens fredsstyrka för en hotfull situation 18 mil norr om El Geneina. Patrullen omringades av 200 misstänkta milismän. De sköt i luften åtskilliga gånger, men ingen skadades vid incidenten.
– Milisen måste avväpnas, framhöll Rhadia Achouri, språkrör för FN:s mission i Sudan, UNMIS, enligt IRIN.

Läs mer: Följ Amnestys arbete för Darfur

”63 döda i attacker i Darfur” (Amnesty Press 3 november)

Blixtaktion från Amnesty (3 november)


BBC