"Utred mordet på Letelier"

Chiles förre diktator Augusto Pinochets död har lett till nya krav på att USA ska öppna sina arkiv och offentliggöra material om USA:s förbindelser med Chile under Pinochets regim.

Den 21 september 1976 dödades Orlando Letelier, en av de mest framstående kritikerna av Pinochets regim, när hans bil sprängdes bara några kilometer från Vita Huset i Washington D.C. Två av hans amerikanska assistenter dödades också. Attentatet ledde till avslöjandet att USA hade stött militärdiktaturen i Chile - något som president Richard Nixon, utrikesminister Henry Kissinger, och högst uppsatta CIA-tjänstemän hade försökt dölja.

Letelier utnämndes 1971 av Chile president Salvador Allende till ambassadör i USA. Senare blev han utrikesminister och försvarsminister i Allendes socialistiska regering. Efter Pinochets kupp den 11 september 1973 greps Letelier och torterades. 1974 frigavs han och gick i exil i USA.

Efter Pinochets död i söndags uppger anställda vid Institute for Policy Studies, den tankesmedja där Orlando Letelier arbetade i USA, att de kommer att skicka ett brev till USA:s justitieminister Alberto Gonzales där de ber honom offentliggöra nu hemligstämplat material. 1998 offentliggjorde Clinton-administrationen fler än 16 000 dokument angående Chile, men dokument rörande attentatet mot Letelier släpptes inte. Anledningen sades vara en pågående utredning.

Manuel Contreras, då chef för Chiles hemliga polis, dömdes för att ha utfört attentatet, och satt sju år i fängelse i Chile. Han uppgav att hans order kom direkt från Pinochet.
Sarah Anderson vid Institute for Policy Studies sade till nyhetbyrån AP:
- Dokumenten angående Letelier-fallet kan definitivt innehålla pinsam information om relationen mellan USA:s regering och Pinochets diktatur. Men det ska inte vara ett hinder för allmänhetens rätt att känna till historien, speciellt inte om det kan ge tröst till offrens familjer.

Ett antal utredningar från kongressen, CIA-rapporter och offentliggjorda dokument har visat på relationen mellan Pinochet och USA. Dokument visar att utrikesminister Kissinger tonade ned oron över kränkningarna av mänskliga rättigheter i Chile. I juni 1976 träffade Kissinger Pinochet. Han ska då ha bett honom att släppa ytterligare fångar, men underströk ändå att "vi är förstående för vad det är du försöker göra".

Peter Kornbluh arbetar som analytiker vid det nationella säkerhetsarkivet vid George Washington-universitetet. Han har deltagit i flera framgångsrika rättsprocesser för att få förut hemligstämplade dokument att bli offentliga. Han sade att utskrifter av Kissingers samtal med Pinochet "målar upp en ganska chockerande bild av okänslighet inför de fruktansvärda människorättskränkningarna".

Kornbluh tror att flera av de viktigaste dokumenten om relationerna mellan USA och Pinochets regim ännu är hemligstämplade, och att om dokumenten offentliggörs kommer de troligtvis att visa att USA:s regering med både öppet och dolt stöd hjälpte Pinochet att konsolidera sin makt, trots att man var medveten om kränkningarna.

CIA har medgett att man hade vetskap om kuppen mot president Salvador Allende den 11 september 1973, innan den skedde. CIA har också uppgett att Nixon och Kissinger givit dem direkta order att uppmuntra tidigare kuppförsök.

Dåvarande utrikesminister Colin Powell sade 2004 att agerandet under Pinochet-tiden "inte är en del av den amerikanska historien som vi är stolta över".

Juan Pablo Letelier, son till den mördade Orlando Letelier, sade till AP:
- Pinochet dog som en gammal man, 91 år, omgiven av sin familj, sina barn, och omhändertagen av kvalificerad sjukvårdspersonal. Min fars ben sprängdes sönder och han förblödde på en gata i Washington. Andra har torterats och slängts i havet... Det får en att tänka.

Jenny Sjöö Saers

15 december 2016

Läs mer:

Nationella säkerhetsarkivet vid George Washington-universitetet: dokument om Pinochet och om USA:s stöd

Chile: en historisk tillbakablick. Amnesty Press 11 september 2003

Jenny Sjöö Saers
Amnesty Press