Kambodja- tribunal startklar

Efter lång väntan ska äntligen rättegångarna mot Röda khmerernas ledare i Kambodja sättas igång. Det har en domarpanel beslutat, rapporterar BBC.

Avtalet träffades efter en veckas långt möte som blev uppskjutet mer än ett halvår på grund av meningskiljaktigheter mellan lokalt och FN-utnämnda tjänstemän.

Tribunalen väntas pågå i åtminstone tre år, efter starten 2008.

Drygt två miljoner människor beräknas ha dött under de fyra år då Kambodja styrdes av Röda khmererna i slutet av 1970-talet, men ingen har någonsin blivit åtalad. Rörelsens förre ledare Pol Pot dog för nio år sedan. Men regimens förre statsöverhuvud, Khieu Samphan och den före detta ministern Ieng Sary har båda levt fritt i Kambodja.

Röda khmer- tribunalen kommer att pröva fall av folkmord och brott mot mänskligheten. Rättegångsjuryn kommer att bestå av fem domare, varav tre är kambodjaner. Fallen kommer att dömas enligt majoritetsregeln. Det högsta straffet är livstids fängelse. Tribunalens budget är 56,3 miljoner dollar.

  • Panelen har enhälligt beslutat om reglerna. Dessa regler kommer att försäkra oss om rättvisa och öppna rättegångar. Nästan en tredjedel av rättegångens treåriga mandat har redan gått, men tiden har inte gått till spillo, säger tribunalens åklagare Robert Petit till BBC.

De lokala och internationella juridiska ombuden har kämpat för att hitta sätt att inkorporera internationell lagstiftning i de fall som är under kambodjansk jurisdiktion.

Efter månader av förhandlingar har de kommit fram till en överenskommelse, sade BBC:s reporter Guy Delauney i Phnom Penh.

Utländska advokater kommer att tillåtas företräda svaranden och offer får lämna besvärsinlagor till domstolen så länge de gör det i grupp. Detta betyder att domstolar har möjligheten att gå vidare med processen att åtala före detta Röda Khmer-ledare.

Åklagare har sagt att de kommer att vara redo att överlämna rapporterna till undersökningsdomarna inom några veckor. Officiell bekräftelse av vilka före detta Röda khmer- ledare som kommer att åtalas kommer att ges senare.

Läs mer
"Jag vill försvara Khieu Sampan"


BBC