Munir Thalibs mördare dömd

Högsta domstolen i Indonesien dömde på fredagen den före detta piloten, Pollycarpus Priyanto, till 20 års fängelse för att ha förgiftat Munir Thalib med arsenik under en flygresa, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Den 7 september 2004 var människorättsaktivisten Munir Thalib på väg till Nederländerna för att bedriva universitetsstudier. Han avled under resans gång och obduktionen visade senare att han blivit arsenikförgiftad.

Pollycarpus Priyant dömdes till 14 års fängelse för mordet redan i december 2005, men friades av högsta domstolen i oktober 2006 på grund av bristfällande bevis. Han dömdes däremot till 2 års fängelse för att ha förfalskat dokument.
Åklagarna begärde att fallet skulle öppnas igen eftersom nya bevis hade tillkommit under rättegången mot Pollycarpus Priyanto påstådda medbrottslingar, rapporterar BBC.
Åklagarna anser att mordet kunde ha varit organiserat av tjänstemän inom Indonesiens mäktiga säkerhetstjänst, BIN. En undersökning gjord av en regeringstillsatt kommission år 2005, visade att Pollycarpus Priyanto haft telefonkontakt med medlemmar i BIN både före och efter mordet.
Åklagarna påstod även att BIN ska ha beordrat chefen för flygbolaget Garuda som Munir Thalib åkte med, att förfalska dokument så Pollycarpus Priyanto kunde följa med på planet, även fast han inte var i tjänst.

  • Fredagens domslut är en startpunkt för att hitta hjärnorna bakom mordet, sade Usman Hamid, en vän till Munir Thalib, till AP.

President Susilo Bambang Yudhoyono har sagt att fallet är ett test för nationen när det gäller övergången till demokrati. I december visade kongressen i USA sitt missnöje genom att hålla inne militärbistånd tills myndigheterna i Indonesien har satt en deadline för att ha slutfört undersökningen av omständigheterna kring mordet.

Under de 32 år som Indonesien styrdes av general Suharto var landet en diktatur. Munir Thalib var kritisk mot militärens inflytande och var vid sin död ledare för människorättsgruppen Imparsial. Han mottog så många dödshot att han själv tappat räkningen.
År 2000 vann han Right Livelihoodpriset och besökte då svenska Amnesty.

Läs mer:
Garduda-chef greps för mordet på Munir (Amnesty Press 16 april 2007)

Proteststorm mot friande dom i fallet Munir _**(Amnesty Press 11 oktober 2006)

Läs också ”Brännpunkt Jakarta” reportage om Munir i Amnesty Press nummer 1/2001


AP