Ahmed Rashid hoppas på ny USA-politik i Afghanistan

Ahmed Rashid brukar beskrivas som världens främste Afghanistanexpert. Boken ”Talibanerna”, som kom år 2000 räknas som standardverket om den rörelse som 1996 tog makten i Afghanistans huvudstad Kabul. Efter terrorattackerna mot USA den 11 september 2001 blev boken en internationell bestseller då intresset var stort för att förstå den rörelse som hade upplåtit en bas åt al-Qaida. I ”Jihad” (2002) varnar han för utvecklingen i Centralasien. Denna vecka kom ”Vägen mot kaos. USA:s politiska haveri i Afghanistan, Pakistan och Centralasien” från tryckpressarna, lagom till den internationella konferens Svenska Afghanistankommittén arrangerar i Stockholm 6-7 november.
Och på Polstjärnan på Sveavägen var det på torsdagsmorgonen pressfrukost med författaren Ahmed Rashid som berättar att det tog honom fyra år att skriva boken.
- Jag var sjuk under ett år och befarade att jag var på väg att förlora minnet, säger han.

Plötsligt blir betydelsen av denna pakistanske journalists insats ännu tydligare. I 35 år har han bevakat utvecklingen i Afghanistan och den omkringliggande regionen. För pakistanska tidningsläsare och för läsarna av Far Eastern Economic Review, den veckotidning som var en oslagbar kunskapskälla, har han spridit analyser, kommentarer och reportage som har förklarat en utveckling som är komplex. Numera skriver han också för amerikanska, brittiska och spanska tidningar och världens makthavare brukar vilja träffa honom för att få kunskaper som annars är svåra att få.
- Det är en tjock bok, säger han om de 579 sidorna i den svenska upplaga som Svenska Afghanistankommittén ger ut. Då ska ni veta att min förläggare strök 200 sidor...

Det är knappast någon överdrift att säga att Ahmed Rashid ofta är pessimistisk. När han gästade Stockholm i november 2007 hade Pakistans president Pervez Musharraf just infört undantagslagar.
Då varnade han för att talibanerna, både i Afghanistan och Pakistan, var i växande.

Nu menar Ahmed Rashid att det finns ett visst hopp om utvecklingen. Barack Obamas valseger i USA den 4 november innebär att det nu kan bli en ny politik för Afghanistan.
- Jag tror det kan bli en mer allsidig politik från USA:s sida där det också satsas på annat än militära insatser, säger han. Det behövs stöd för återuppbyggnad. Till skillnad från Bushs arroganta stil hoppas jag att Obama nu kommer söka samarbete med européerna för en gemensam strategi i Afghanistan. Det är nödvändigt.
Förutom USA har ett antal europeiska länder, däribland Sverige, soldater i Afghanistan. Isaf-styrkan, som i grunden har ett FN-mandat bakom sig, leds av Nato och deltar i allt större utsträckning i strider. I Helmand-provinsen i sydöstra Afghanistan har britterna drabbats av allt större förluster och talibanerna har fått allt starkare inflytande i provinsen.
- Jag var i London igår och deltog i ett samtal på BBC, berättar Ahmed Rashid. Där presenterades en opinionsundersökning där 68 procent sade att de vill ta hem de brittiska trupperna.

Enligt Ahmed Rashid har Afghanistan idag hamnat i ett dödläge. Nato och den den svaga afghanska regeringen under Hamid Karzai kan inte vinna kriget.
- Men de kan heller inte förlora kriget, säger han. Talibanerna gör framsteg men kan inte vinna kriget.
Ahmed Rashid välkomnar att general David Petraeus nu utnämnts som amerikansk befälhavare för Centcom. Det innebär att Petraeus kommer ansvara för USA:s militära taktik och strategi i Afghanistan. Rashid pekar på att Petraeus varit framgångsrik i Irak, där den amerikanska truppförstärkning som kallas ”The Surge” fått ner våldsnivån.
Kritikerna har pekat på att USA:s framgångar till stor del beror på att tidigare motståndsgrupper bland irakiska sunnimuslimer köpts över och numera återfinns på USA:s sida. Om deras nya lojaliteter är långsiktiga återstår att se. En annan orsak till det minskade våldet anses också vara att det etniska/religiösa rensningen som nådde sina höjdpunkter 2006-2007 med uppemot fyra miljoner flyktingar nu till stor del är fullbordad.
På torsdagen höll för övrigt general David Petraeus en presskonferens på USA:s flygbas Bagram utanför Kabul och lovade då en ny amerikansk taktik för att slå tillbaka talibanerna.
- Detta är ett land där stödet från stammar och det lokala samhället är av avgörande betydelse, sade generalen enligt nyhetsbyrån AP utan att utveckla hur USA:s nya krigföring ska bedrivas.

För Ahmed Rashid är fler soldater bara en del av lösningen. Han vill se en satsning på utveckling av det afghanska samhället, stöd för ekonomisk tillväxt och påpekar resignerat att de 70-80 procent av Afghanistans befolkning som är beroende av jordbruket hittills knappast fått något stöd alls. Det uppskattas att hälften av Afghanistans bruttonationalprodukt kommer från narkotikahandeln och för många bönder är odling av opium ett sätt att överleva ekonomiskt.
I en artikel i det nya numret av tidskriften Foreign Affairs , som Rashid skrivit tillsammans med Barnett R. Rubin, påpekas att kriget i Afghanistan nu har pågått lika lång tid som från första världskrigets start (1914) till invasionen av Normandie (1944).

På min fråga om det nu är dags att förhandla med talibanerna svarar Rashid att det är möjligt att förhandla med delar av den upprorsrörelse som samlas under begrepper talibaner:
- Alla delar av talibanerna är inte ideologiskt motiverade. Ibland handlar det om lokala motsättningar med grupper som inte alls ser sig som en del av ett globalt jihad. Ibland handlar det om människor som utsatts för bombningar.
Även om talibanerna haft stora framgångar i södra och östra delen av Afghanistan och i ökad utsträckning slår till i huvudstaden Kabul så menar Rashid att rörelsen inte har något program som attraherar afghanerna:
- Talibanerna har inget ekonomiskt program. De har ingen plan för utbildning.
Och talibanernas krigsföring skördar många civila offer. Hittills i år beräknas 590 civila afghaner ha dödats i attacker från talibaner medan minst 275 civila dött i attacker från USA eller Natoledda styrkor.

Talibanernas väg till makten 1994-96 var till stor del ett verk av den pakistanska underrättelsetjänsten ISI. När USA tillsammans med Storbritannien, Ryssland, Iran och Indien hösten 2001 gav ett massivt stöd till Norra alliansens fälttåg som drev bort talibanerna från makten tvingades general Musharaff i Pakistan att ansluta sig till USA:s krig mot terrorismen. Men Rashid pekar på att de flyende talibanerna fick en tillflyksort i Pakistan.
- Den pakistanska militären och ISI behöll talibanerna som ett framtida reservalternativ, säger han. Idag är dessa områden i Afghanistan fulla av afghanska talibaner, den växande pakistanska talibanrörelsen och jihadister från bland annat Centralasien.
De områden som kallas FATA i nordvästra Pakistan står utanför centralregeringens kontroll enligt det självstyre områdena fick vid självständigheten från Storbritannien.
- Det är nödvändigt att regeringen i Islamabad tar kontroll över FATA, betonar Rashid.
Däremot varnar han för att USA:s nuvarande linje där amerikanerna trots starka protester från Pakistans regering genomför anfall mot påstådda terroristmål inne i Pakistan är en farlig väg. Mardrömsscenariot för framtiden är att den nyvalda civila regeringen i kärnvapenmakten Pakistan störtas i en militärkupp av talibansympatiserande officerare.

Ahmed Rashid hoppas nu att den nya administrationen i USA ska ha ett regionalt perspektiv där man förstår att även Ryssland, Indien, Pakistan, Kina och Iran måste dras in i ett arbete för att få en bestående fred i Afghanistan. Konkret förordar han att FN:s säkerhetsråd skapar en kontaktgrupp för detta ändamål.
- Vi måste förstå att den pakistanska ledningen alltid ser Indien som huvudbekymret. Trots vapenvilan 2004 är Kashmirkonflikten olöst och nu upplever Islamabad hur Indiens inflytande i Afghanistan ökar, säger Rashid.
I det läget blir det begripligt om Pakistan stödjer talibaner i Afghanistan och är frestade att återigen
understödja väpnade grupper i Kashmir.

Även om en ny president valdes i USA den 4 november fortsätter kriget i Afghanistan på samma sätt som tidigare. På onsdagen rapporterades återigen att Afghanistans president protesterat mot USA:s flygbombningar sedan över 40 civila afghaner dödats i måndags kväll vid en bröllopsfest i Shah Wali Kot-distriktet i provinsen Kandahar.
- Vi kan inte vinna kampen mot terrorism genom flyganfall, sade Karazi enligt BBC i ett budskap till Barack Obama.
I Bajaur i nordvästra Pakistan dödades 19 personer vid en självmordsattack på torsdagen. Klanledare hade samlats till en jirga, ett möte, för att diskutera hur militanta talibangrupper skulle drivas ut när en ung man sprängde sig själv.
På fredagen kom uppgifter om att elva misstänkta talibaner hade dödats vid ytterligare ett amerikanskt anfall inne i nordvästa Pakistan.

Ulf B Andersson

Läs mer

Om Ahmed Rashids nya bok (Svenska Afghanistankommittén)

Taliban Propaganda: Winning the War of Words? (rapport från International Crisis Group 24 juli 2008)

Krigsherrar ger sig själva amnesti (Amnesty Press 2/2007)

Optimistisk Hamid Karzai på Europa-resa (Amnesty Press 22 december 2002)

Ulf B Andersson
Amnesty Press