Avrättning verkställdes - skärpta krav på dödsstraff i Karibien

I fredags ringde en klocka i Hennes majestäts fängelse i huvudstaden Basseterre när den karibiska östaten S:t Kitts och Nevis i fredags verkställde den första avrättningen på mer än ett årtionde. Charles Elroy Laplace hängdes, dömd för att 2006 ha mördat sin fru.
- Vi måste se till vi avskräcker vårt folk från mord, sade premiärminster Denzil Douglas när han tillkännagav avrättningen i parlamentet, rapporterar nyhetsbyrån AP.
Den lilla öfederationen har endast 40 000 invånare, men hittills i år har 23 personer mördats jämfört med 17 under 2007.

I ett radiotal tidigare i december försvarade Denzil Douglas bruket av dödsstraff:
- Jag vill sätta stopp för detta vansinne som äger rum i vårt älskade land.
S:t Kitts och Nevis, som har den engelska drottningen som statsöverhuvud, var en av flera östater i Karibien som i torsdags röstade nej till en resolution i FN:s generalförsamling om ett moratorium för verkställande av dödsstraff.
Ytterligare åtta dödsdömda finns i dödscell i S:t Kitts och Nevis och om drottningens guvernör godkänner det kan det bli fler avrättningar.

Medan trenden i världen går mot ett avskaffande av dödsstraffet så är det motsatt tendens i den engelskspråkiga delen av Amerika. I Jamaica, där inga dödsdömda har avrättats på över 20 år, gav senaten på fredagen sitt stöd till ett tidigare beslut i underhuset om att dödsstraffet ska vara kvar. Enligt AP öppnar beslutet nu för ett tillägg som ska göra det möjligt för Jamaica att komma runt beslut i Privy Council, det brittiska riksrådet som är högsta rättsliga instans för de karibiska östaterna som varit brittiska kolonier.
Dödsstraffet har ett starkt politiskt stöd i Jamaica där 1 240 mord på en befolkning av tre miljoner har rapporterats under 2008. Det är ett av de högsta mordtalen per capita i världen. Nio personer sitter i dödscell i Jamaica.

Även i Antigua och Barbuda arbetar parlamentet för att underlätta användande av dödsstraff. En lagskärpning ska införas där användande av vapen kan ge dödsstraff även när offret inte avlider.
Och i Guyana i norra Sydamerika har parlamentet antagit en lag som medgör dödsstraff för den som begår mord under sjöröveriattacker. Guyana har drabbats av piratattacker till havs mot små fiskebåtar, rapporterar AP.

Läs mer:
Jamaica: Parlamentet röstar för dödsstraffet (Amnesty Press 27 november)

Stor majoritet av FN:s medlemmar röstade för dödsstraffsmoratorium (Pressnotis från Amnesty 19 december)

Dödsstraffet på svenska Amnestys hemsida


Associated Press