Parlamentet röstar för dödsstraffet

Jamaicas parlament röstade den 25 november för att behålla dödsstraffet. Det var en klar seger – 34 röster för, 15 emot och 10 nedlagda, uppger nyhetsbyrån IPS.

Mellan 1962 (året då Jamaica fick självständighet inom det brittiska samväldet) och 1988 har 142 jamaicaner avrättats. Inga har avrättats sedan 1988 men 40 dömda mördare sitter i dödscell.

Den sydafrikanske ärkebiskopen Desmond Tutu gjorde ett uttalande via Amnesty i vilket han fördömer användandet av dödsstraffet:
- Dödsstraffet används godtyckligt. Det är ett oåterkalleligt straff som oundvikligen leder till att oskyldiga straffas. Det är ett brott mot grundläggande mänskliga rättigheter. Även de mest kallblodiga mördarna bland oss bibehåller sina mänskliga rättigheter.

Desmond Tutu inser att det höga antalet mord i Jamaica, i år har över 1 300 människor mördats, gör ett beslut om dödsstraffet svårt men säger att enligt studier har avrättningar använts som ett redskap för att förtrycka fattiga eller etniska minoriteter.

De religiösa samfunden är inte eniga i frågan. Prästen Terrence Brown, tidigare ledare för Spanish Town Ministers Fraternal, säger att han är villig att åta sig uppdraget att lägga snaran om halsen på brottslingarna.

Biskopar inom den Västindiska kyrkan säger i ett uttalande att dödsstraffet inte har visat sig ha någon avskräckande effekt. Prästen Al Miller från Fellowship Tabernacle Church tycker å sin sida att de som påstår att dödsstraffet inte är avskräckande är dumma.

Public Theology Forum, en allmänkyrklig sammanslutning, anser att även om allmänheten är frustrerade över att Jamaicas ledare inte kan lösa den sociala, moraliska och ekonomiska krisen så är inte statliga avrättningar en lösning.

  • Ett rättvist straff utdelat av staten är att hjälpa brottslingen ta fullt ansvar för hans/hennes livsförnekande beteende. Eftersom dödsstraffet tar bort möjligheten för en person att förändras så kan det inte anses vara ett rättvist straff, säger gruppen i ett uttalande.

Doktor Carolyn Gomes, verkställande direktör för människorättsgruppen Jamaicans for Justice, säger att hon inte är förvånad men besviken på den stora vinstmarginalen.

Hon tror dock inte att hängningar kommer att återupptas innan det Londonbaserade Privy Council, brittiska riksrådet och Jamaicas högsta laginstans, avger sitt utslag.

Jamaicas premiärminister Bruce Golding röstade för dödsstraffet och sade att han också tänkte försöka avskaffa den konstitutionella rätten att en överklagan mot en dödsstraffsdom ska vara avklarad inom fem år efter domen, eller att en dömd fånges straff omvandlas till fängelsestraff. 1993 beslutade brittiska riksrådet att en fånge som suttit i dödscell mer än fem år ska få sitt straff omvandlat till livstids fängelse.

Oppositionsledaren, Portia Simpson Miller, deltog inte röstningen på grund av andra åtaganden men hade tidigare sagt att om dödsstraffet behålls vill hon föreslå att hängning som avrättningsmetod överges.

Amnesty om omröstningen i Jamaica


IPS