Spionchef friad för mordet på Munir

Omkring 200 personer samlades på nyårsaftonen till ett protestmöte vid presidentpalatset i Indonesiens huvudstad Jakarta, rapporterar The Jakarta Post. Deltagarna var upprörda över att en distriktsdomstol i Jakarta hade friat general Muchdi Purwopranjono, tidigare biträdande chef för BIN, den indonesiska underrättelsetjänsten.
- Det här visar att indonesiska rättsväsendet utsätts för påtryckningar, sade en demonstrant.
Demonstranterna kom från ”Action Committee for Munir”, Arbetarunionen och muslimska collegegrupper.

Munir Said Thalib, en av Indonesiens främsta människorättsaktivister, blev arsenikförgiftad ombord på ett Garuda-plan från Singapore till Amsterdam den 7 september 2004 och var död vid framkomsten till Nederländerna. Åklagarsidan anklagade Muchdi Purwopranjono för delaktighet i mordet och krävde att den tidigare BNI-chefen skulle dömas till 15 års fängelse.
Munir var känd för att avslöja människorättsbrott under general Suhartos styre från 1965 till 1998 och fortsatte sedan att granska militärens roll. Nyhetsbyrån AFP rapporterar att åklagarna hävdade att mordet på Munir skulle ha varit en hämnd för att Munir avslöjade att specialförband under Purwopranjonos befäl i slutet av 1990-talet kidnappade 13 aktivister. Skandalen gjorde att Purwopranjono tvingades avgå.
Domstolen fann dock inga bevis för att Purwopranjono var skyldig till inblandning i mordet på Munir och beordrade att den åtalade skulle försättas på fri fot.

Munirs änka, Suciwati, sade till AFP att hon var besviken efter domen:
- Det är smärtsamt. Det här visar att skurkarna har vunnit men vi kommer att fortsätta kampen.
Utanför rättssalen hade omkring 600 anhängare till Munir samlats och ropade ”Mördare, mördare” när den frikännande domen kom.

Cirka 200 anhängare till Purwopranjono fanns också utanför domstolen och sjöng nationalsången när det stod klart att generalen var frikänd.
- Sanningen har segrat, sade Herujohan Shah till AFP. Purwopranjono friades för att han inte gjort något fel.

Indonesiens president Susilo Bambang Yudhoyono, som valdes 2004, har lovat att rättsväsendet ska hitta hjärnan bakom mordet på Munir. Den nationella kommissionen för mänskliga rättigheter i Indonesien uppmanar nu myndigheterna att göra mer för att se till att Munirs mördare hamnar inför rätta.

I januari 2008 dömdes Pollycarpus Priyanto, en pilot vid Garuda som inte var i tjänst under denna flygning, till 20 års fängelse för mordet och Indra Setiawan, tidigare chef för Garuda, dömdes till ett års fängelse. Men många bedömare anser att det var krafter inom BNI som låg bakom mordet. BBC konstaterar att rättegången mot Purwopranjono kännetecknades av svårigheter för åklagarsidan då det fanns vittnen som inte infann sig eller som ändrade sina vittesmål.

Aldrig någonsin i Indonesiens historia har en så högt uppsatt person inom den mäktiga underrättelsetjänsten ställts inför rätta. Den rättsliga processen i fallet Munir har setts som en test för den indonesiska demokratin.
Enligt BBC väntas nu den friande domen mot Purwopranjono överklagas till högsta domstolen. Och då återstår att se om vittnen inställer sig i rätten och om regeringen vågar offentliggöra dokument som inte användes i denna rättegång.

Mordet på Munir är långtifrån löst, anser människorättsgrupper i Indonesien. Och Human Rights Watch och Human Rights First pekar på att det olösta mordet är ett öppet sår i dagens Indonesien.

Munir var vid sin död chef för MR-gruppen Imparsial, en grupp som fortsatte att vara kritisk mot militärens inflytande, även sedan general Suharto hade tvingats avgå 1998. Hösten 1999 hade Munir fått regeringens uppdrag att ingå i den kommission som skulle utreda övergreppen i Östtimor i slutet av den indonesiska ockupationen.

I december 2000 tilldelades Munir Right Livelihood-priset och i samband med prisutdelningen i Stockholm besökte han också svenska Amnesty. Munir hade också tilldelats utmärkelser från Unesco och Yap Thiam Hien-priset, den högsta människorättsutmärkelsen i Indonesien.

Samma dag Munir dog, 7 september 2004, beslöt Indonesiens parlament för övrigt att bilda en sannings- och försoningskommission för att undersöka mord och ”försvinnanden” som inträffade under Suhartos styre 1965-1998.

Munir hade tackat ja till att ett stipendium från nederländska staten att bedriva universitetsstudier och flög därför från Jakarta via Singapore till Amsterdam. Vid obduktionen, utförd av nederländsk personal, konstaterades att Munir hade förgiftats med arsenik under flygresan.

Läs mer:

Brännpunkt Jakarta (intervju med Munir i Amnesty Press nr 1/2001)

Munir Thalibs mördare dömd (Amnesty Press 25 januari 2008)

Garduda-chef greps för mordet på Munir (Amnesty Press 16 april 2007)

Proteststorm mot friande dom i fallet Munir (Amnesty Press 11 oktober 2008)

Två år efter mordet: Vem mördade Munir? (Amnesty Press 7 september 2006)

Indonesien: Munirs änka dödshotad (Amnesty Press 22 november 2004)


Jakarta Post