Storbritannien upphäver författningen - anklagas för nykolonialism

Efter den brittiska regeringens beslut att delvis upphäva västindiska Turks- och Caicosöarnas författning finns oro för att en ny era av kolonialism är att vänta, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Beslutet kom efter en rapport om misstänkt korruption. Michael Misick, den förre premiärministern som avgick i måndags, uppges ha byggt upp en enorm förmögenhet sedan han valdes år 2003.
Michael Misick kallar det hela ”nykolonialism” och uppmanar Caricom, de karibiska nationernas samarbetsorgan, och internationella organisationer att ingripa.
- De ser oss som korrupta och oförmögna att regera. Det är inte rätt att det sker på det här sättet. All lagstiftande och beslutande makt kommer i händerna på kolonialherrar, säger han.

Den biträdande brittiska utrikesministern Gillian Merron tillbakavisade anklagelserna och meddelade att misstankarna om omfattande korruption kräver åtgärder. Enligt henne kommer delar av författningen att upphävas på obestämd tid.

Samarbetsorganet Caricom uppger att de följer utvecklingen med oro och menar att påbuden från London hotar den demokratiska utvecklingen på Turks- och Caicosöarna, eftersom det kan leda till en upplösning av den lagstiftande församlingen.
Organisationen meddelar att även om det finns allvarliga misstankar om korruption finns det möjlighet för styrande och oppositionspartier att samlas och nå en lösning för att undvika splittring.

Turks- och Caicosöarna är en brittisk koloni med 30 000 invånare. De viktigaste inkomstkällorna är turism, fiske och bankverksamhet. Ögruppen har haft egen regering sedan år 1976. År 1979 nåddes en överenskommelse om självständighet men en förändrad regeringssituation orsakade en omsvängning.

**Peter Richards_
IPS/Port of Spain, Trinidad och Tobago


IPS