Kina släpper människorättsplan
Under måndagen offentliggjorde den kinesiska regeringen landets första människorättsplan, som bland annat utlovar en förbättring i behandlingen av minoriteter och förebyggandet av tortyr.
Kina utarbetade planen som en del av förberedelserna inför FN:s råd för mänskliga rättigheter tidigare i år. Landet har fått internationell kritik från flera olika håll när det gäller grundläggande rättigheter som yttrandefrihet, religionsfrihet och rätten till en rättvis rättegång. Den kinesiska regeringen har mött kritiken genom att hänvisa till de ekonomiska förbättringar som har genomförts de senaste årtiondena.
Påtryckningarna har även kommit inifrån landet. Flera dödsfall i kinesiska fängelser har resulterat i en offentlig oro. Enligt nyhetsbyrån Associated Press har minst fem fångar rapporterats döda i väntan på rättegång sedan den 5 februari, varav den yngsta var 18 år gammal. I Kina rapporteras det även ständigt om fångar som misshandlas eller torteras. Enligt den nya människorättsplanen ska fångar, deras familjer samt allmänheten informeras om rättigheter såväl som rättsprocessen. Den kräver även att fångar och utfrågare är fysiskt åtskilda samt obligatoriska läkarundersökningar både innan och efter förhören. Om fångarna ändå utsätts för misshandel eller tortyr ska det enligt planen vara möjligt att anmäla ingreppen.
Människorättsaktivister välkomnar att myndigheterna i Peking visar sitt intresse i rättighetsfrågor, men de varnar för att implementeringen kommer ta flera års arbete på lokal, regional och nationell nivå. Enligt planen ska dock implementering ske innan 2010 är slut.
- Det är ett steg framåt, tror jag, säger Roseann Rife på Amnesty men tillägger att det är många människorättskränkningar som inte nämns i planen.
Den del av människorättsplanen som exempelvis behandlar dödstraffet är kortfattad i konstaterandet att det ska tillämpas på ett ”strikt kontrollerat och klokt sätt”. Enligt Amnestys årliga rapport avrättar Kina fler medborgare än något annat land.
Joshua Rosenzweig, på människorättsorganisationen Dui Hua Foundation kritiserar planen för att deras målsättning inte är omfattande eller specifik nog.
- De har satt upp rätt svaga mål för sig själva, säger han enligt Associated Press.
Trots att den nya människorättsplanen ska ge bättre skydd för en rad rättigheter samtidigt som den kräver att allmänheten ska få en större roll i politiska beslut, innehåller dokumentet inga målsättningar för att omvandla Kina till en demokrati där medborgarna kan välja landets ledare.
Associated Press |