Kairo, november 2011

reflektion | 2011-12-02

Egypten och Kairo är väl kanske inte den plats man först väljer att åka till för en veckas ledigt i det gråa november. Men för Andrea Bodekull, som under det senaste året nästan dagligen arbetat med situationen i Mellanöstern, var valet självklart när möjligheten gavs. Med egna ögon fick hon se och uppleva Kairo veckan innan valet inleddes den 28 november. Här presenterar vi hennes bildberättelse.

Fredagens middagsbön var över och folk strömmade från olika delar av staden till demonstrationståget på väg till Tahrirtorget i centrala Kairo. Ropen ekade mellan husen ”Ned med militärrådet”, ”Frihet”, ”Bort med undantagslagarna”.

Från balkongerna i husen som kantar gatan tittade nyfikna på och fotograferade och filmade. Några viftar med den egyptiska flaggan och applåderar.

På en byggnad hängde en banderoll för partiet NDP, som under Hosni Mubaraks tid vid makten var det styrande partiet.

Några unga män klättrade upp och började under jubel att slita ner den. Bitarna hamnade på gatan och folk torkade med eftertryck av sig skorna på dem. Delen med egyptiska flaggan lät de unga männen sitta kvar.

Det var en mäktigt känsla att gå med i tåget och tänka att för ett år sedan hade detta varit en omöjlighet.

Tahrirtorget fylldes på med demonstranter och runt om på torget talades det från tribuner, folk stod i klungor och diskussionens vågor gick höga. Det var väldigt frustrerande att inte förstå språket!

Utrop från minareten kallade till eftermiddagsbön och mitt i folkmassan började en grupp män be.

Diskussionerna fortsatte och skymningen föll. Många gjorde sig beredda att tillbringa natten på torget. Under de tillfällen jag var på torget var det lugnt och militären höll sig borta men man kände spänningen i luften. Demonstranterna verkade dock inte rädda utan mer fast bestämda att inte ge sig förrän kraven deras krav uppfyllts.

Text och bild: Andrea Bodekull

Läs mer om Egypten från Amnesty Press

Fria fackföreningar växer fram i det nya Egypten (18 juli 2011)


Efter Mubarak – ska militären införa demokrati? (Analys av Per Björklund i Amnesty Press nummer 1/2011)

Vilket hyckleri! (ledare i Amnesty Press nummer 1/2011)

Arabvärlden revolterar för demokratin (9 februari 2011)

Kairos zabbaleenare får det allt svårare (16 mars 2010)

Bloggare lever farligt i Egypten (Amnesty Press nummer 5/2007)

Amnesty om Egypten

Militärstyret har krossat förhoppningarna om en arabisk vår (21 november)

reflektion | 2011-12-02