Vilken källa till bildning!

Tomas Andersson och Stefan Foconi har åstadkommit en helt underbar bok för den som söker kunskap och vill öka sin bildning. "Levanten. Mellanöstern utan gränser" kan varmt rekommenderas.

böcker | 2017-12-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017

Bok: Levanten. Mellanöstern utan gränser

Författare: Tomas Andersson &Stefan Foconi

Förlag: Dialogos

”Ruinromantik när den är som är bäst” menar författarna när de når denna kyrka från slutet av 400-talet i norra Syrien.

”Ruinromantik när den är som är bäst” menar författarna när de når denna kyrka från slutet av 400-talet i norra Syrien.

”Detta är ingen bok med ambitionen att ge en heltäckande bild av Mellanöstern. Det är inte en bok som kommer med nya fakta. Det är inte heller en bok som tar ställning för den ena eller den andra sidan.”

Så väljer Tomas Andersson och Stefan Foconi att presentera sin bok ”Levanten” där de gräver bland personer och platser under många år av resor i Mellanöstern. De konstaterar att ”Mellanöstern är inte svårare att förstå än någon annan plats på jorden” fast med tillägget att det är en komplex region.

De har åstadkommit en helt underbar bok för den som söker kunskap och vill öka sin bildning. Genom att ge ett individperspektiv, där vi får sitta ner med människor av olika etnicitet och olika trosuppfattning och genom ett detaljrikt skrivsätt med plats för både mat och dryck, personliga reflektioner och irritationer, så blir det en mosaik som bör avnjutas i små portioner.

Andersson och Foconi vill förmedla historiens betydelse och lyckas väl, vare sig det handlar om korsfarartiden, splittringen mellan shia och sunni inom islam, Assadregimen i Syrien eller det 500-åriga Osmanska riket. De redogör för den känsliga frågan om judarnas invandring till Palestina och Andersson återvänder till kibbutz Mizra, där han år 1977 arbetade i det som då skulle vara en socialistisk utopi men som nu har blivit en del av kapitalismen.

Foto: Dialogos

Författarna ger en rad röster från det Libanon som ständigt lever så nära en upprepning av inbördeskriget 1975-1990 och här finns små korta guldkorn som utflykten till Khalil Gibrans födelseort. Det har gått nästan 100 år sedan Gibrans ”Profeten” utkom, ett verk som fortfarande läses av nya generationer.

Besöket i Jordanien hos prins Raad Bin Zeid al-Hussein och prinsessan Majda Raad är ett annat intressant möte. Hon är född i Arboga och möttes den jordanske prinsen i Cambridge och det blev kärlek vid första ögonkastet.

I Syrien sitter författarna på Aleppo Club, den kristna överklassens favoritställe, i januari 2011 och samtalar med en konsul och dennes fru. Andersson och Foconi återger samtalet.

”Det är en faslig tur att vi bor där vi gör, säger konsulinnan. I Syrien har vi ingen kriminalitet. Här respekterar människor varandra. Det är tryggt för barnen.” Ibland tar historiska förändringar årtionden eller århundranden. Ibland tar historien en ny riktning på några veckor.

Ulf B Andersson

böcker | 2017-12-05
Av: Ulf B Andersson
Även publicerad i AmnestyPress #4/2017