Premiärministern avgår - tusentals demonstrerar i Kathmandu för och mot maoisterna
Den maoistiske premiärministern Pushpa Kamal Dahal, mer känd som Prachanda, har avgått efter en konflikt som berör integrationen av de tidigare maoistiska gerillasoldaterna i landets armé. Premiärministerns avgång på måndagen kan enligt nyhetsbyrån AFP innebära en allvarlig politisk kris som har utlösts av stilleståndet i samarbetet mellan de tidigare fienderna, maoistgerillan och armén.
Efter sin avgång varnade Prachanda för att fredsavtalet från 2006 nu är i fara. Fredsavtalet markerade slutet på ett årtionde av inbördeskrig, där maoistgerillan stred mot regeringen och dess armé. Bägge parter anklagades upprepade gånger för att ha begått människorättsbrott och konflikten ledde till att runt 13 000 människor miste livet, innan kampen istället började föras med politiska medel. Vid valet förra året fick maoistpartiet CPN-Maoist flest röster men inte egen majoritet. Prachanda blev premiärminister medan Ram Baran Yadav från kongresspartiet intog presidentposten när monarkin avskaffades.
De senaste månaderna har spänningen mellan armén och den tidigare gerillan skärpts. Enligt fredsavtalet ska gerillasoldaterna integreras i den nepalesiska armén vilket arméchefen, general Rookmangud Katawal har vägrat med argumentet att de 19 000 maoistsoldaterna, som för närvarande befinner sig i FN-bevakade läger, är politiskt indoktrinerade.
På grund av generalens vägran avskedades han av maoistregeringen under söndagen, ett beslut som senare upphävdes av president Ram Baran Yadav. Regeringen sprack också under söndagen då kommunistpartiet CPN-UML lämnade regeringen i protest mot att de inte informerats om Prachandas beslut att avskeda arméchefen.
- Presidentens agerande innebär en attack på denna unga demokrati och dess fredsprocess, sade Prachanda enligt AFP i ett TV-tal till nationen. Frågan om ledarskapet över den nepalesiska armén har varit ett allvarligt och känsligt ämne ända sedan republiken Nepal bildades.
- Jag har avgått från posten som premiärminister från och med idag för att skydda demokratin och freden, framhöll Prachanda i sitt tal.
Den politiska krisen har resulterat i att tusentals demonstranter, som både är för och emot maoisterna, har gått ut på gatorna i huvudstaden Kathmandu.
- Vi har beslutat att starta en massprotest och stoppa parlamentet tills presidenten ångrar sitt beslut, sade maoistpartiets talesperson Nath Sharma till Associated Press.
Även tusentals sympatisörer till kongresspartiet gick ut på gatorna där de tände eld på bildäck och ropade slagord mot regeringen och maoisterna.
Enligt Associated Press finns stora styrkor av kravallpoliser utposterade i Kathmandu för att förhindra sammanstötningar, men inga oroligheter har rapporterats. Myndigheterna förbjöd protester bland annat vid presidentpalatset och arméns högkvarter.
Maoistpartiet har stort stöd på landsbygden och har en kapacitet att mobilisera tiotusentals personer till Kathmandu och andra städer i landet. Det återstår att se om premiärministerns avgång får den skyddande effekt på demokratin och freden i Nepal som han hoppades på i sitt uttalande.
SENASTE NYTT
På måndagen meddelade kongresspartiet och kommunistpartiet CPN-UML att de är beredda att bilda en ny regering. De båda partierna har tillsammans tillräckligt stöd i parlamentet för att få en majoritet.
Enligt Kantipur on-line ska ett möte hållas kl 13 på tisdagen, lokal tid, för att diskutera den nya regeringen.
Följ utvecklingen i Nepal:
Läs mer
Amnesty lanserar kampanj 1 maj:
Demanding justice for Nepal's civil war victims
Krigets offer väntar fortfarande på utlovad sanningskommission (Amnesty Press 10 september 2008)
Maoistseger men ingen egen majoritet (Amnesty Press 24 april 2008)
"Försvinnanden" ska utredas (Amnesty Press 30 juni 2007)
AFP |