Maoistseger men ingen egen majoritet
Det maoistiska kommunistpartiet CPN (Maoist) har vunnit valet i Nepal. Det framkom när det officiella valresultatet presenterades på torsdagen. Men partiet får inte egen majoritet i den konstituerande församling som valdes i det historiska valet 10 april.
Enligt de officiella siffrorna deltog över 10 miljoner nepaleser i valet och maoisterna fick drygt tre miljoner röster eller 29,3 procent. För de två stora partierna, som växlat vid makten sedan demokrati infördes 1990 efter en fredlig revolt mot dåvarande kungen Birendras envälde, var valresultatet ett bakslag. Kungen dödades vid den mytomspunna massakern i kungliga palatset 2001 och Gyanendra tog över tronen. Nu pekar allt på att 238 år av monarki i Nepal sjunger på sista versen.
Även kongresspartiet NC, som fick 21 procent, och de Förenade marxist-leninisterna, CPN-UML, som fick 20,3 procent är överens med maoisterna om att Nepal ska bli en republik.
- Det är min önskan att bli president, sade maoisternas ledare Prachanda enligt nyhetsbyrån Reuters.
Han träffade enligt BBC på torsdagen företrädare för FN och utländska diplomater för att förklara sin syn på Nepals framtid. Bland de närvarande fanns USA:s ambassadör Nancy Powell. Prachanda sade efter mötet att han hoppas att USA ska ta bort maoisterna från listan över terroristgrupper.
Han har också sagt att han vill träffa Gyanendra för att övertala honom att flytta ut ur kungapalatset innan han tvingas bort, rapporterar BBC.
Maoisterna väntas få cirka 220 platser av de 601 platserna i den konstituerande församlingen. Det är alltså långt från egen majoritet. En del av platserna fördelas enligt modellen med enpersons valkretsar medan andra mandat fördelas proportionellt. NC väntas totalt få 110 medan marxist-leninisterna får runt 107 mandat. Bland övriga partier finns Madhesi Janadhikar Forum (MJF), ett regionalt parti i södra Nepal som förmodligen får 53 mandat.
Maoisterna har sagt att de är beredda att ingå i en koalitionsregering men enligt nyhetsbyrån AP tvekar både NC och UML.
- Många av våra medlemmar är skeptiska mot att vi ska samarbeta med maoisterna, sade Ram Sharan Mahat från kongresspartiet till AP.
Sedan kung Gyanendra gjort sig till absolut monark i början av 2005 inledde de sju parlamentariska partierna, däribland NC och UML, ett samarbete med maoisterna, som 1996 startat ”ett folkkrig”. I april 2006 lyckades den samlade oppositionen genom jättelika protester tvinga kungen att avstå från makten och så småningom bildades en koalitionsregering och ett fredsavtal undertecknades.
Ett av maoisternas villkor för fred var att val till en konstituerande församling skulle genomföras. Denna ska ge Nepal en ny författning.
Enligt Nepalnews träffade Prachanda på onsdagen den nepalesiska handelskammaren NCC. Han försäkrade där att den nya regeringens ekonomiska politik kommmer utformas efter förslag av industrialister, ekonomer och handlare. Prachanda betonade att hans parti är villigt att arbeta med den privata sektorn och att privata investeringar ska uppmuntras.
Läs mer:
Följ utvecklingen på Kantipur
och Nepalnews
Carter centret om det historiska valet (Jimmy Carter)
Fullständiga valresultat (på nepalesiska)
Reuters |