Frigivna uigurer från Guantánamo har landat på Bermuda

Fyra uigurer som har hållits fängslade i USA:s fångläger på Guantánamobasen på Kuba landade på torsdagen på Bermuda. En av dem, Abdul Nasser, tackade Bermuda i ett uttalande förmedlat av hans advokat, rapporterar BBC.
De fyra tillhör den grupp på 17 uigurer som USA sedan 2006 inte längre misstänker för någon inblandning i terrorism. De har ändå suttit kvar i USA:s fångläger då USA ansett att de inte kan skickas tillbaka till Kina, där de riskerar tortyr och dödsstraff. Samtidigt har USA vägrat att låta gruppen komma till det amerikanska fastlandet och det har varit svårt att hitta ett tredje land som vill ta emot dem.
USA lyckades 2006 förmå Albanien att ta emot fem uigurer från Guantánamo. En av dem, Adil Hakimjam, har senare fått asyl i Sverige.

Kina har fortsatt upprepa kravet på att USA ska överlämna uigurerna till Kina. Kinesiska utrikesdepartementets talesman Qin Gang uppmanade USA att ”sluta skicka terroristmisstänkta till tredje land”.
Omkring åtta miljoner uigurer bor i Xinjiang i västra Kina och en del av dem kräver att Östturkestan ska bli självständigt som det var före kommunisternas seger i inbördeskriget 1949.

I tisdags meddelade Stillahavslandet Palau att man var beredd att ta emot de 17 uigurerna. Palau, som tidigare var en amerikansk koloni, har diplomatiska förbindelser med Taiwan, men inte med Kina.
På torsdagen dementerade Palaus president Johnson Toribiong enligt nyhetsbyrån AP att beslutet hade något samband med ett erbjudande från USA om bistånd på 1,6 miljarder kronor.

Bermuda har självstyre men beskedet att fyra uigurer har tagits emot väckte protester i London. Storbritannien har ansvar för Bermudas utrikespolitik och säkerhetsfrågor och brittiska utrikesdepartementet har nu sagt att Bermudas regering borde ha rådfrågat London innan beslut fattades.
- Det är förbluffande att ett avtal av denna betydelse mellan USA och Bermuda kunde tecknas utan att Whitehall (brittiska UD) underrättades, sade William Hague, skuggutrikesminister för de konservativa, enligt BBC. Det här visar att Labourregeringen är så upptagen av sitt inre kaos att de har förlorat förmågan att styra över landet.


BBC