Brahim Dahane får årets Per Anger-pris

**Människorättsaktivisten Brahim Dahane har tilldelats årets Per Anger-pris, som delas ut av Forum för Levande historia. Han tilldelas priset för att han under hela sitt vuxna liv med fredliga medel hävdat sahariernas rätt till ett självständigt Västsahara. _

Brahim Dahane har grundat människorättsorganisationen ASVDH (Asociación Saharui de Victimas de Violaciones Graves de los Derechos Humanos Cometidas por el Estado Marroqui). Under långa perioder har han suttit fängslad och har utsatts för tortyr.

Den 8 oktober greps han återigen då han tillsammans med andra människorättsförsvarare kom till Casablanca efter ett besök i Tindouf i Algeriet, där cirka 160 000 västsahariska flyktingar bor.

  • Juryn valde Brahim Dahane som pristagare redan i början av september, helt på hans meriter som försvarare av mänskliga rättigheter, och utan en tanke på att han åter skulle kunna bli gripen. I det läge som nu har uppkommit där det sägs att Brahim Dahane ska ställas inför militärdomstol förutsätter vi att han ges en rättvis och offentlig rättegång som kan följas av internationella observatörer, säger Eskil Franck, överintendent för Forum för levande historia och juryns ordförande, i ett pressmeddelande.

Västsahara var tidigare en spansk koloni. När Spanien övergav området i mitten av 1970-talet ockuperades Västsahara av Marocko och Mauretanien. Mauretanien drog sig ur Västsahara 1979 men den marockanska ockupationen har fortsatt.

Befrielserörelsen Polisario utropade 1973 Demokratiska Sahariska Arabrepubliken (RASD) som har erkänts av ett 80-tal länder och är medlem av Afrikanska unionen (AU). Sedan 1991 råder vapenstillestånd mellan Marocko och Polisario men den FN-övervakade folkomröstning som saharierna har utlovats har aldrig genomförts.

Den 30 oktober beslöt den socialdemokratiska partikongressen att köra över partiledningen och krävde att Sverige ska erkänna Västsahara vid ett regeringsskifte. I så fall kommer Sverige bli det första EU-landet som erkänner Västsahara. Även i Norge finns en stark opinion för att erkänna Västsahara.

Priset kommer att delas ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth den 16 november.

Per Anger-priset är uppkallat efter den svenske diplomaten Per Anger som verkade som legationssekreterare i Budapest under andra världskrigets slutskede.

Nominerande organisationer år 2009 har varit Amnesty International, Diakonia, Svenska FN-förbundet, Civil Rights Defenders (före detta Svenska Helsingforskommittén), Svenska Avdelningen av Internationella Juristkommissionen, Reportrar utan gränser, Rädda barnen, Röda korset och Svenska kyrkan.

Föregående år har priset tilldelats ärkebiskop Gennaro Verolino (2004), Arsen Sakalov (2005), Aliaksandr Bialitski (2006), Organización Femenina Popular (2007), biskop Sebastian Bakare (2008).

Mer om tidigare års pristagare finns att läsa här (Forum för Levande historia)

Läs mer: Västsahaa-aktivister gripna (pressnotis från Amnesty 19 oktober)

**Läs också nyhetsartiklar från Amnesty Press_

Resultatlösa samtal i USA (Amnesty Press 8 januari 2008)

Krigsförberedelser del i Polisarios kamp (Amnesty Press 12 december 2007)

Ny plan om Västsaharas självständighet (Amnesty Press 7 mars 2007)

Välkänd MR-försvarare frisläppt (Amnesty Press 18 januari 2006)

Uruguay erkänner Västsahara (Amnesty Press 29 december 2005)

Reportage från Amnesty Press

Motståndet lever i det ockuperade Västsahara
(Amnesty Press nummer 3/2007)

Studentaktivist från Västsahara i Göteborg (17 augusti 2007)

Västsahara- Afrikas sista koloni (26 januari 2007)

Och

Tidskriften Västsahara om Brahim Dahane


Amnesty Press