Stort firande i Kambodja slutade i tumult

reportage | 2005-12-10

Lördagens fredliga firande av de mänskliga rättigheterna i Phnom Penh samlade 11 000 deltagare men avslutades med tumult. Polisen beslagtog en reporters kamera och hotade att arrestera demonstrationsdeltagare.

Senaste nytt 3 januari: Två arrangörer gripna

Efter ett lugnt och lyckat firande av 10 december, internationella människorättsdagen, på Olympiska stadion i Phnom Penh slog polisen till. Utan att visa fullmakt, som kambodjansk lag kräver, stoppade de och genomsökte en av de deltagande organisationernas lastbil när den åkte från festplatsen. De hotade att arrestera föraren och att konfiskera lastbilen och beslagtog förarens körkort.

Orsaken; en banderoll med budskapet att stoppa korruptionen i Kambodja. Organisationen som använde lastbilen, Cambodian Center for Human Rights, gömde lydigt undan banderollen efter att myndigheterna uppmärksammat den i deras utställningsmonter tidigare under dagen. Det hjälpte inte.

  • Polisen säger att vi inte hade tillstånd att demonstrera mot korruptionen, utan bara för mänskliga rättigheter. De hänvisar till order uppifrån, säger organisationens talesman Ou Virak med ett snett leende.

Han står en bit från Olympiska Stadion i centrala Phnom Penh. Ett trettiotal poliser är samlade och dubbelt så många demonstrationsdeltagare. Stämningen är upprörd. Några poliser blåser hårt i visselpipor och dirigerar trafiken runt lastbilen. Deras kollegor har just konfiskerat en kamera och försökt att ta en bandspelare från en reporter.

På lastbilsflaket, bland plaststolar och utställningsmaterial, sitter två män från organisationen med uppgivna ansiktsuttryck. De är klädda i ljusblå t-tröjor med texten ”Vi respekterar och värnar de mänskliga rättigheterna”. T-tröjorna delades ut till alla de 11 000 demonstranter som samlades under dagen. Deltagarna kom på lastbilsflak från Ratanakkiris bergsbyar i norr till Kampots kustbyar i söder och representerade över 60 fackföreningar, studentförbund och människorättsorganisationer.

  • Jag har inte sett en enda representant från regeringen under hela dagen och det säger väl en del om situationen i det här landet, säger Ou Virak.

Moeun Tola från Cambodian Labour Organization är en av arrangörerna
bakom firandet av de mänskliga rättigheterna i Phnom Penh. Han är nöjd med dagen, trots tumultet efter avslutningen.

Men arrangören Moeun Tola från Cambodian Labour Organization är nöjd, trots den tråkiga finalen:
- Jag är glad att vi fick tillstånd för manifestationen och att så många kom. Det behövs. Bland annat för att visa regeringen att de måste släppa Rong Chhun och Mam Sonando och omedelbart sluta med sina inskränkningar av yttrandefriheten.

Säcken har strypts åt allt hårdare i Kambodja när det gäller rätten att få demonstrera och vädra åsikter. Rong Chhun, ordförande i lärarfacket och Mam Sonando, ägare till Kambodjas enda nationella oberoende radiostation, är två av dem som fått smaka på premiärminister Hun Sens nya medicin mot regimkritiker under hösten. Båda har fängslats och anklagas på mycket lösa grunder för uppvigling till brott och ärekränkning av premiärministern.

Text och bild: Maria Ahlsten
Phnom Penh, Kambodja

_Senaste Nytt 3 januari: Ytterligare två gripna_

Ytterligare två personer har arresterats för ärekränkning av Kambodjas premiärminister. Människorättsaktivisterna Yeng Virak och Kem Sokha greps den 31 december, och fördes till det ökända fängelset Prey Sar.

Anklagelserna handlar om klotter på en banderoll som Cambodian Center for Human Rights (CCHR) hade med sig under firandet av MR-dagen i Phnom Penh 10 december. Banderollen var nerklottrad av demonstranter som stöder demokrati och några av de finstilta raderna anklagade premiärminister Hun Sen och regeringen för korruption, kommunism och utförsäljning av land till Vietnam.

Arrangörerna hade tillstånd att hylla mänskliga rättigheter. Men kritiken mot regeringen var för hårdsmält för de kambodjanska myndigheterna. Det hjälpte inte att CCHR tog ner banderollen. Inte heller att Yeng Virak, en av arrangörerna bakom MR-firandet, skrev en officiell ursäkt efteråt. Han är chef för Community Legal Education Center och har utpekats som huvudansvarig för arrangemanget av åklagarna. Yeng Virak greps på sitt kontor i lördags.

Nu sitter han och CCHR:s chef Kem Sokha på Prey Sar och väntar på rättegångar som kan ge upp till ett års fängelse och böter. Under tiden kan Kambodjas regimkritiker vänta sig en fortsatt hetsjakt.

Maria Ahlsten

Läs mer
Kambodja: Oppositionella grips och flyr landet
(Amnesty Press 23 november)

Reportage inför 10 december (Amnesty Press december
2005)

BBC:s sammandrag av premiärminister Hun Sens tal 17
oktober 2005

Fria fackföreningsinternationalen protesterar mot
gripandet av Rong Chhun

Reportrar utan gränser om fallet Mam Sonando

reportage | 2005-12-10