Kambodja: Oppositionella grips och flyr landet

reportage | 2005-11-23

Under hösten har Kambodjas premiärminister Hun Sen gått till angrepp mot de som kritiserar landets regering och det gränsavtal han slöt med Vietnam i oktober. Flera personer har fängslats medan andra har flytt till Thailand.
Amnesty Press rapporterar från Phnom Penh.

Prey Sar är ett ökänt fängelse utanför Phnom Penh med många politiska fångar. Här hamnar de som kritiserar den kambodjanska regeringen. Tidigare års rapporter berättar om tortyr under förhör, överbeläggning och brist på mat, vatten och sjukvård.
Foto: Maria Ahlsten

Gränsfrågan väcker starka känslor hos många kambodjaner. En gång var landet ett imperium, men genom århundraden av konflikter och krig mot bland annat grannländerna Vietnam och Thailand har det krympt till dagens yta.
Den 10-12 oktober besökte Kambodjas premiärminister Hun Sen Vietnam och skrev under ett nytt kontroversiellt gränsavtal med Vietnam. Efteråt meddelade han att han skulle väcka åtal mot alla som påstod att han, eller regeringen, ”sålde land” till Vietnam.

Den 11 oktober arresterades Mam Sonando, ägare av landets enda oberoende nationella radiostation Sambok Kmum (Bikupan), och anklagades för ärekränkning av premiärministern. Brottet var att en intervju med den tidigare ordföranden för Kambodjas gränskommitté som var starkt kritisk till avtalet, hade sänts utan att det balanserades med något positivt. Mam Sonando riskerar nu ett års fängelse. I början av november vägrades han frigivning mot borgen.

Rong Chhun, ordförande för den oberoende lärarorganisationen CITA, greps den 14 oktober när han försökte fly till Thailand för att söka politisk asyl. Ingen arresteringsorder hade utfärdats. Han anklagas nu för uppvigling till brott och ärekränkning av premiärministern efter kritik mot gränsavtalet. Det sammanlagda straffet kan ge upp till sex års fängelse och 2 500 USA-dollar i böter.

I ett två timmar långt tv-sänt tal den 17 oktober hotade Hun Sen att avskaffa monarkin och sparka landets ÖB Ke Kim Yan om han inte lyder order. Han varnade internationella organisationer och utländska regeringar för att lägga sig i vad som händer i Kambodja och begärde att Thailand lämnar ut asylsökande kambodjaner.

Arresteringsorder har även utfärdats mot Chea Mony, Man Nath och Ear Channa. Liksom Rong Chhun är de medlemmar i Cambodia Watchdog Council, en oberoende organisation som granskar regeringen och myndigheterna. Samtliga hade undertecknat ett offentligt uttalande mot gränsavtalet. Kungens kusin prins Sisowath Thomico har också fått en arresteringsorder sedan han kritiserat Hun Sen för att ha gett en kambodjansk ö till Vietnam på 1980-talet.

I augusti i år dömde en militärdomstol Cheam Channy, parlamentariker och medlem i oppositionella Sam Rainsy Party, till sju års fängelse. Hans brott var att ha bildat en ”illegal armé” bestående av tusentals män vars uppgift var att störta regeringen. Cheam Channy dömdes även för bedrägeri då han påstods ha lurat soldater att betala för att få vara med i armén. Hans försvarsadvokater tilläts varken att anlita egna vittnen eller att korsförhöra åklagarsidans vittnen. Sam Rainsy, partiets ordförande, lever i exil i Frankrike efter att ha förlorat sin åtalsimmunitet som parlamentariker.

2004 mördades fackförbundsrepresentanterna Chea Vichea och Ros Savannareth. Två män fängslades för morden. Rättegången har blivit mycket kritiserad. Många anser att männen är oskyldiga syndabockar och att de verkliga förövarna skyddas. Den senaste massiva folksamlingen var under Chea Vicheas begravning i januari 2004. I en spontan marsch täpptes då Phnom Penhs gator igen av över 20 000 sörjande och upprörda kambodjaner.

Maria Ahlsten
Phnom Penh

Läs mer:
Human Rights Watch om nedslagen mot oppositionen
http://hrw.org/english/docs/2005/10/18/cambod11892.htm

Hun Sens TV-tal den 17 oktober 2005
http://hrw.org/english/docs/2005/10/18/cambod11891.htm

Fria fackföreningsinternationalen protesterar mot gripandet av Rong Chhun
http://www.icftu.org/displaydocument.asp?Index=991222931&Language=EN

Reportrar utan gränser om fallet Mam Sonando
http://www.rsf.org/article.php3?id_article=15560

reportage | 2005-11-23