Presidentkandidat gripen och generaler suspenderade

På onsdagen greps Victoire Ingabire och enligt New York Times ska hon åtalas för att ha spridit ”folkmordsideologi” och för samarbete med ”en terroristgrupp”, FDLR, en rwandisk rebellgrupp som har sin bas i östra delen av Demokratiska republiken Kongo.

Victoire Ingabire återvände till Rwanda i januari från Nederländerna där hon har levt i exil under 16 år. Hon leder oppositionsgruppen FDU, de förenade demokratiska krafterna, som avser att ställa upp i de val som ska hållas i Rwanda i augusti. Victoire Ingabire väntas bli presidentkandidat.

Victoire Ingabire frigavs mot borgen på torsdagen efter ett beslut av en domstol i huvudstaden Kigali men får inte lämna Kigali och måste varje måndag inställa sig i domstol, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Utredare har förhört henne åtskilliga gånger sedan hon återvände för att utreda om hon anstiftat till etnisk splittring i landet. I en intervju i mars sade Victoire Ingabire att hon förföljs för att hon utmanar regeringen och den sittande presidenten Paul Kagame.
Enligt New York Times förnekar regeringen att de slår ner på politisk opposition i Rwanda och de pekar på de ekonomiska framsteg som har gjorts i landet under de senaste tio åren.

Den rwandiska tidningen New Times uppgav på fredagen
att åklagaren Martin Ngoga säger att han har tre vittnen; Tharcisse Mbiturende, Noel Habiyakare, och Karuta Jean Marie som ska bevisa att Victoire Ingabire har förberett bildandet av en väpnad gren av FDU för att destabilisera Rwanda. De två förstnämnda ska ha varit högt uppsatta befäl inom FDLR och ska ha gripits genom samarbete med ett grannland, troligen Kongo.

Victoire Ingabire är hutu medan landets ledning domineras av tutsier. Efter folkmordet i Rwanda 1994 flydde de ansvariga till Kongo. Paul Kagame och RPF, Rwandas patriotiska front, tog makten sommaren 1994. RPF hade bildats i exil i Uganda och inledde hösten 1990 ett uppror mot den huturegim som styrde Rwanda. Victoire Ingabire har enligt New York Times kritiserat RPF och den nuvarande regeringen för en alltför förenklad historieskrivning och påpekat att också många hutuer dödades.

FDLR, de demokratiska styrkorna för befrielse av Rwanda, har sina rötter i 1994 års folkmördarmiliser och är terroriststämplad av många länder. De är en av aktörerna i den komplicerade konflikten i östra Kongo och har anklagats för otaliga övergrepp, däribland massmord och våldtäkter. FDLR:s ledning finns i Tyskland, men de ledande personer greps i höstas av tysk polis.

I tisdags rapporterade BBC att en talesperson för militären i Rwanda bekräftat att två höga militärer har suspenderats och placerats i arrest. En lokal tidning hade dragits in för att ha ”publicerat falsk information” sedan tidningen hade publicerat uppgifter om en konflikt mellan generalerna och president Paul Kagame.
Major Jill Rutaremara sade till BBC att undersökningar av de två generalernas brott pågår och att det ännu inte är klart om det kommer att sluta i rättegångar.

General Karenzi Karake anklagas för omoraliskt uppförande och generalmajor Charles Muhire för korruption och tjänstemissbruk. General Karake har tidigare varit chef för underrättelsetjänsten och biträdande chef för UNAMID, den hybridstyrka FN och Afrikanska unionen har i Darfur i västra Sudan. Charles Muhire har tidigare varit chef för flygvapnet. Bägge hade en hög position i RPF under den militära offensiven 1994.

I början av mars greps ”Fru folkmord”, Agathe Habyarimana, av de franska myndigheterna. Gripandet välkomnades av Rwandas justitieminister Tharcisse Karugarama som till AFP sade att han hoppades hon skulle utlämnas till Rwanda. Agathe Habyarimana är änka efter Juvenal Habyarimana, Rwandas dåvarande president som dödades när hans flygplan under oklara omständigheter sköts ner över Kigalis flygplats den 6 april 1994. Det blev startpunkten för folkmordet. Frankrike var nära allierat med Habyarimanas regim och hon flögs av Frankrike till exil i Paris och mottog en större gåva från franska regeringens fond för hjälp åt flyktingar.

Sedan Frankrikes president Nicolas Sarkozy i slutet av 2009 besökte Rwanda har förhållandet mellan Rwanda och Frankrike förbättrats och gripandet av Agathe Habyarimana ses som en goodwill-gest från Frankrikes sida. Agathe Habyarimana tillhörde den innersta cirkeln av makthavare i Rwanda 1994 men har inte åtalats av FN:s Rwandatribunal.

**Läs mer_

Amnesty Press om Rwanda:
Tidigare överstelöjtnant dömd för folkmord (Amnesty Press 26 februari)

Undersökning: ”Hutuextremister sköt ner Habyarimanas flygplan 1994” (Amnesty Press 13 januari)

Folkmordsanklagad minister inför rätta i Rwandatribunalen (Amnesty Press 10 november 2009)

Tyskland griper ledarna för FDLR - Rwanda begär utlämning (Amnesty Press 18 november 2009)

”Tribunalen måste också åtala RPF-ledare” (Amnesty Press 2 juni 2009)

Åtalsfrihet för tidigare presidenter (Amnesty Press 17 juli 2008)

Tribunalen vägrar överlämna folkmordsmisstänkta (Amnesty Press 10 juni 2008)

Affärsmannen som finansierade folkmord (Amnesty Press 7 maj 2008)

Amnesty om Rwanda

Rwanda: Intimidation of opposition parties must end
(Amnesty International 18 februari)

Human Rights Watch om Rwanda
Rwanda: End Attacks on Opposition Parties - Intimidation of Political Opponents Increases in Advance of Presidential Election (Human Rights Watch 10 februari)


New York Times