Affärsmannen som finansierade folkmord

En domstol i Kenya beordrade på tisdagen att Félicien Kabugas tillgångar ska frysas. Domstolens beslut kom på begäran av Keriako Tobiko, Kenyas riksåklagare, som anser att Kabuga använder intäkter från en luxuös fastighet i Nairobi för att finansiera sina försök att hålla sig undan en efterlysning från FN:s Rwandatribunal i Arusha, ICTR. Intäkterna från ”Spanish Villas” på Lenana Road i Nairobi har hittills förts till en bankkonto i Belgien som tillhör Kabugas fru, men nu kommer intäkterna placeras på ett konto i Kenya som kontrolleras av domstolen.
Rwandas justitieminister Tharcisse Karugarama välkomnade enligt BBC domstolens beslut men sade att Kenya måste göra mer för att se till att Kabuga grips.

1999 beslöt ICTR att utfärda en internationell arresteringsorder på Kabuga som anses vara den viktigaste av de 12 personer som håller sig undan Rwandatribunalens åtal. Tribunalen åtalade Kabuga 1997 för en rad brott i samband folkmordet i Rwanda 1994. USA utfärdade 2002 en belöning på fem miljoner dollar (cirka 30 miljoner kronor) för den som bidrar till att Kabuga grips.

Exakt var Kabuga befinner sig är okänt. Under förre kenyanske presidenten Daniel arap Moi påstås Kabuga ha fått hjälp av högt uppsatta tjänstemän i den kenyanska administrationen för att hålla sig undan rättvisan. Kenya förnekar numera att han finns i landet och har officiellt lovat att Kabuga ska gripas om han påträffas.
- Vi gör allt vad vi kan för att se till att han spåras upp och förs till ICTR för att fastställa om han är skyldig eller oskyldig, sade Eric Kiraithe, språkrör för Kenyas poliskår, till nyhetsbyrån AFP.
AFP rapporterar dock att otåligheten har ökat hos ICTR då tribunalen anser sig ha bevis för att Kabuga är en regelbunden besökare i Kenya.

Félicien Kabuga, född 1935, är en extremt rik affärsman som sägs resa runt i olika afrikanska länder där han kan betala för beskydd. Sedan åtalet har han också setts i Belgien och Sydostasien. Sedan Rwandas patriotiska front, RPF, sommaren 1994 tagit makten i Rwanda flydde de ansvariga för folkmordet och Kabuga sökte sig till Schweiz.
1994 utvisades han från Schweiz och tillbringade sedan en tid i Zaire (nuvarande Demokratiska republiken Kongo) innan han sökte sig till Kenya. 1998 var det nära att ICTR lyckades gripa honom, men de fann ett tomt hus sedan Kabuga hade tipsats av kenyansk polis att ett gripande skulle genomföras. I januari 2003 försökte kenyansk polis med stöd av FBI gripa Kabuga men han lyckades undkomma även då. Willam Munhue, den polis som skulle lura Kabuga i fällan, hittades mördad den 17 januari 2003.

Multimiljonären Kabuga, som själv är hutu, var ansluten till MRND, den nationella republikanska rörelsen för demokrati och utveckling, som under ledning av president Juvénal Habyarimana styrde Rwanda. Habyarimana dödades när hans flygplan sköts ner över huvudstaden Kigali den 6 april 1994. Dagen efter startade folkmordet där omkring 900 000 tutsier och en del moderata hutuer beräknas ha dödats under 100 dagar.

Kabuga är åtalad för bland annat folkmord, mord, våldtäkt och olika krigsförbrytelser. Han anses ha varit den viktigaste finansiären av de stora mängder machetes och andra jordbruksredskap som importerades till Rwanda 1993-94 som en förberedelse för folkmordet. Han anklagas också för att ha bidragit med uniformer, vapen och transportkapacitet till Interahamwe, den milis av hutuextremister som aktivt deltog i folkmordet.
Kabuga var också en finansiär bakom RTLM, radiostationen som spred hatpropaganda mot tutsierna. När folkmordet pågick deltog han i möten där listor gjordes upp på personer som skulle mördas.

FN:s säkerhetsråd antog den 28 augusti 2003 resolution 1503 som uppmanar alla länder och då speciellt Kenya, att intensifiera sitt samarbete för att gripa Kabuga.
Åklagare från Rwandatribunalen har tidigare lyckats frysa Kabugas tillgångar och blockera hans tillträde till bankkonton i Frankrike, Belgien och Schweiz.
Félicien Kabuga har också uppträtt under namnen Faracean Kabuga, Idriss Sudi, Abachev Straton, Anathase Munyaruga och Oliver Rukundakuvuga.

Ulf B Andersson

7 maj 2008

Läs mer:

Interpols efterlysning

Åtalet mot Kabuga (ICTR)

Kagame angriper spanskt åtal (Amnesty Press 8 april)

Kagame begär hjälp från Haag (Amnesty Press 19 april 2007)

Folkmordsmisstänkta häktade i London (Amnesty Press 5 januari 2007)

I Arusha spelas folkmordet 1994 upp igen (Reportage i Amnesty Press nr 3/2005)

Åter till Rwanda 1994 (Amnesty Press 11 april 2006)

Rwanda - förövare och offer (Amnesty Press 6 maj 2004)

Ulf B Andersson
Amnesty Press