3 400 byar får inte rösta i söndagens val
Inför söndagens val i Burma (Myanmar), det första på 20 år, har invånare i tusentals byar fråntagits sin rösträtt, rapporterar nyhetsbyrån Associated Press (AP). Byborna tillhör till stor del juntakritiska etniska minoriteter. Fängslade regimkritiker, eller de som sitter i husarrest, får heller inte rösta. Bland dem finns oppositionsledaren Aung San Suu Kyi, som tilldelades Nobels fredspris år 1991. Hennes parti Nationella demokratiförbundet, NLD, vann det senaste parlamentsvalet 1990 men militärjuntan vägrade då att släppa ifrån sig makten.
Valet i Burma, söndagen den 7 november, ska officiellt göra landet till en civilt styrd demokrati men förutom att regimkritiker inte tillåts rösta har militärjuntan _State Peace and Development Council_dessutom sett till att en fjärdedel av mandaten tillfaller militären.
Som protest mot det skendemokratiska valet kommer inte det största pro-demokratiska partiet NLD att ställa upp. När det senaste parlamentsvalet hölls i Burma för två årtionden sedan vann NLD en riktig jordskredseger. 392 av de 492 mandaten tillföll partiet. Men istället för att överlämna makten till partiledaren Aung San Suu Kyi fängslade militärregimen, som styrt Burma sedan 1962, henne. Juntan hävdade att landet behövde en ny konstitution innan ett civilt parti kunde styra parlamentet.
Under de 20 år som passerat sedan dess har varje nytt försök att mobilisera oppositionen lett till att Aung San Suu Kyi satts i husarrest.
Redan i september blev det känt att valet kommer att ställas in i flera byar. Avlysandet av valet omfattar cirka 3 400 byar i 33 distrikt, vilket gör att ungefär 1,5 miljon burmeser berövas sin allmänna och fria rösträtt, rapporterar AP, som dock också påpekar att det inte finns några officiella siffror att tillgå. Anledningen till att valet ställts in är att majoriteten av invånarna i byarna tillhör etniska minoriteter som inte går med på juntans begäran att låta de lokala säkerhetsstyrkorna ingå i regeringens gränspatruller.
I tisdags ställde Burmas valkommission in omröstningen i ytterligare tolv byområden i delstaten Kayah då förhållandena där inte ”främjar ett fritt och rättvist val”, som AP citerar ur det officiella meddelandet. När Burma fortfarande var en brittisk koloni år 1875 erkändes staten Kayah som självständig, varken tillhörande den brittiska kronan eller Burma. Men sedan Burma blev självständigt kring år 1948 har Kayah inkluderats som en delstat i landet. Det lokala partiet Karenni National Progressive Party (KNPP) och den lokala armén Karenni army (KA) har sedan dess stridit för statens autonomi. Enligt rapporter från burmesiska exilmedier, som AP hänvisar till, har strider mellan etniska grupper och regeringstrupper i Kayah nyligen blossat upp.
Tidigare i oktober rapporterade nyhetsbyrån AFP att inga utländska valobservatörer eller internationella medier har fått tillstånd att bevaka valet. Internationella nyhetsbyråer finns på plats men endast Nya Kina, en kinesisk nyhetsbyrå, har personal från utlandet. FN-personal och utländska diplomater som befinner sig i Burma på valdagen får dock övervaka omröstningen.
**Läs mer_
Amnesty om valet i Burma
Grundläggande rättigheter stryps i valet (5 november)
Myanmar: Open Letter to ASEAN leaders at the ASEAN Summit (28-30 October 2010, Ha Noi) from Amnesty International's Asia-Pacific Directors
Myanmar elections will test ASEAN's credibility (16 juli 2010)
Political prisoners in Myanmar must be freed (22 september 2010)
Amnesty Press om valet i Burma
Juntan rustar inför valet - militärer tar av sig uniformerna (31 augusti 2010)
Regimen förbereder val – genom att tysta kritiker (17 januari 2010)
Amnesty Press om Burma
HRW uppmanar EU att stödja internationell utredning av människorättskränkningar (11 augusti 2010)
Demokratiaktivist frigiven - Kyaw Zaw Lwin återvänder till USA (22 mars 2010)
Frilansreporter dömd till 20 års fängelse (17 januari 2010)
Dissident avled i fängelse (29 december 2009)
Följ valet i Burma
New Light of Myanmar (juntans tidning)
Irrawaddy (exilburmesisk tidning)
Svenska Burmakommittén
Amnestygrupp 124:s kampanj inför valet i Burma
Valet i Burma 2010: Hur skulle du ha röstat?
Associated Press |