Juntan rustar inför valet - militärer tar av sig uniformerna

Regimen i Burma har börjat genomdriva de politiska förändringar som ska säkerställa att man kan fortsätta styra landet med järnhand även efter valet i november. Militärer lämnar nu armén för att ge ett civilt ansikte åt regimen, rapporterar nyhetsbyrån IPS.

Den senaste åtgärden meddelades i slutet av förra veckan, då det stod klart att flera högt uppsatta militära ledare hade avgått. Syftet med åtgärden, som kom som en överraskning för många Burma-kännare, var att göra det möjligt för de militära ledarna att ge ett civilt ansikte åt den nya regim som förväntas ta över makten i landet efter valet den 7 november.

En viktig fråga har dock förblivit obesvarad – huruvida den 77-åriga högste ledaren general Than Shwe är en av personerna i militärledningen som har avgått.

Enligt webbtidningen Irrawaddy, som ges ut av burmesiska journalister i exil i Thailand, har Than Shwe avgått tillsammans med sju andra högt uppsatta militära ledare i syfte att istället bli ledare för en kommande regering. Uppgiften om att Than Shwe skulle ha avgått har dock inte bekräftats av oberoende källor.

Under Than Shwes ledning har den burmesiska militären fördubblats och består i dag av närmare 450 000 soldater. Ommöbleringen av militärledningen har även följts av en stor omorganisering inom andra delar av armén, vilket lett till att ett stort antal yngre officerare nu kunnat ta ett kliv uppåt i den militära hierarkin.

  • Detta är den största ommöbleringen inom armén sedan 1988 och omfattar närmare 200 militära ledare, säger den burmesiske militärexperten Win Min, som lever i exil.

År 1988 slog armén ned en folklig resning med krav på demokrati, ett tillslag som resulterade i att fler än tre tusen demonstranter dödades.

Win Min säger till IPS att Than Shwes plan är att få kontroll över den kommande valprocessen och kunna se till att juntans parti vinner valet.
- Than Shwe tycks också anse att det är bättre handplocka den nya generationen av militära ledare innan valet för att försäkra sig om deras lojalitet, säger han.

Redan för fyra månader sedan avgick premiärministern, general Thein Sein, och 26 andra högt uppsatta militära ledare för att istället ikläda sig rollen som politiska företrädare för juntans nya parti, Förenade solidaritets- och utvecklingspartiet, USDP.

Enligt den konstitution som skrevs 2008 ska den president som väljs fram i valet i november vara en civil person som har ”stora kunskaper” om militära frågor.

Regimens försök att i samband med valet lyfta över makten till ett mer civilt styre ska dock inte ses som ett första steg mot demokrati, enligt David Scott Mathieson, som är Burmaexpert vid Human Rights Watch.
- De gör detta för att skapa en fernissa av anständighet. De har skapat ensidiga lagar som gynnar deras eget parti.

På grund av alla restriktioner inför valet beslutade sig demokratirörelsens ledare Aung San Suu Kyi för att bojkotta valet. Hennes parti Nationella demokratiförbundet, NLD, vann en jordskredsseger i det senaste valet som hölls i landet, 1990, men militärjuntan vägrade godkänna valresultatet.

**Marwaan Macan-Markar_
IPS/Bangkok

Läs mer:

Myanmar elections will test ASEAN's credibility
(Amnesty 16 juli)

Than Shwe's Secret Talent—Songwriting


IPS