FN-samtal inledda i New York men våldet intensifieras

Marockanska säkerhetsstyrkor använde på måndagen tårgas, helikoptrar och sköt med vattenkanoner mot de protesterande västsahararier som vägrade att lämna det stora protestlägret utanför Västsaharas inofficiella huvudstad al-Ayun. Enligt BBC har fem personer dödats och olika nyhetsmedier skriver att ytterligare tolv till sjuttio personer har skadats. Våldet präglade de FN-ledda fredssamtalen som inleddes samma dag mellan de stridande parterna ockupationsmakten Marocko och befrielserörelsen Polisario.

Ungefär 12 000 västsaharier har sedan en månad tillbaka samlats i lägret Gadaym Izik utanför staden al-Ayun (Laayoune) för att protestera mot ockupationsmakten Marockos diskriminerande politik. Flera andra läger har satts upp i Västsahara och rapporter om våld mellan marockanska säkerhetsstyrkor och demonstranter har tidigare nått omvärlden. I slutet av oktober sköts en 14-årig västsaharisk pojke ihjäl av marockanska säkerhetsstyrkor i lägret Gadaym Izik.

Marockanska tjänstemän uppges ha sagt att de agerat inom lagens ramar när säkerhetsstyrkorna stängde lägret. Polisarios sändebud i New York, Ahmed Boujari, sade till nyhetsbyrån AFP sagt att räden var ett ”medvetet försök att förstöra samtalen”. Martin Nesirky, talesman för FN, sade enligt BBC att ”det var mycket olyckligt” att händelsen påverkat ”atmosfären för samtalen” och uppmanade alla parter att ”uppvisa yttersta behärskning under de kommande timmarna och dagarna”.

Måndagens räd mot lägret pågick ungefär under en timme men stridigheterna förflyttades in i staden under dagen. Flera byggnader sattes i brand och demonstranter kastade sten mot poliserna. Bland de fem personer som uppges ha dödats under måndagens stridigheter fanns en soldat, en polis och en brandman, alla tre arbetade för den marockanska regeringsmakten. En 26-årig västsaharisk man har enligt Polisario också dödats men denna uppgift dementeras av Marocko.

Inför veckans samtal i New York sade Martin Nesirky enligt FN:s egen nyhetsbyrå att ”för FN är en lösning av konflikten i Västsahara fortfarande en prioritet” och att förhoppningen är att mötet ”kommer att vara produktivt och hjälpa parterna att ta sig förbi det rådande dödläget”. De pågående samtalen, som hålls under måndagen och tisdagen, är de tredje i ordningen sedan augusti 2009. Inga framsteg gjordes i förhandlingarna under de senaste samtalen i februari i år, rapporterar BBC.

Sedan den spanska kolonialmakten lämnade Västsahara har strider om landet pågått. FN har sedan år 1976 försökt att medla mellan det ockuperande landet Marocko och den västsahariska befrielserörelsen Polisario. Vapenstillestånd råder i landet sedan 1991. En folkomröstning om Västsaharas självständighet har utlovats sedan dess men hittills har alla försök till att genomföra den hindrats av Marocko. Ett 80-tal länder erkänner Västsahara som en självständig stat och landet är också medlem i Afrikanska unionen.

Den nu pågående proteströrelsen har beskrivits som den mest omfattande på 35 år.

Läs mer

Amnesty press om situationen i Västsahara

Största protesterna sedan 1975 - spänningarna med Marocko ökar (26 oktober 2010)

Resultatlösa samtal i USA (10 januari 2008)


BBC