President Jalal Talabani: Jag kommer aldrig skriva under dödsdomen mot Tariq Aziz
I en intervju på onsdagen i den franska TV-kanalen France 24 sade Iraks president Jalal Talabani att han aldrig kommer att underteckna dödsdomen mot Tariq Aziz. Tariq Aziz, som är kristen, var utrikesminister i Irak och senare biträdande premiärminister under Saddam Husseins styre i Irak. Han dömdes den 26 oktober till döden.
Den 26 oktober dömdes Tariq Aziz tillsammans med tidigare inrikesministern Saadoun Shaker och Abid Hmoud, Saddam Husseins privatsekreterare, till döden för förföljelse av shiamuslimska partier under 1980-talet. Tariq Aziz har tidigare dömts till 15 respektive sju års fängelse i samband med avrättningar av köpmän 1992 och tvångsfördrivningar av kurder. Tariq Aziz är 74 år och har suttit i fängelse sedan han överlämnade sig till de amerikanska invasionsstyrkorna 2003. Hans hälsa uppges vara vacklande.
Under Saddam Husseins styre i Irak utnämndes Tariq Aziz 1983 till utrikesminister och blev 1991 biträdande premiärminister. Tariz Aziz var något av Iraks ansikte utåt i världen och reste flitigt. I januari 1991 hade Tariq Aziz och USA:s dåvarande utrikesminister James Baker ett uppmärksammat möte i Genève som dock inte kunde förhindra Gulfkriget där USA i spetsen för ett antal länder med stöd av FN:s säkerhetsråd drev ut den irakiska ockupationsmakten ur Kuwait. I mars 2003 reste Tariq Aziz till Vatikanen för att avvärja det anfall USA och Storbritannien planerade mot Irak. Även denna gång blev resan resultatlös.
När USA 2003 inledde sin ockupation av Irak överlämnade sig Tariq Aziz till ockupationsmakten. I samband med att USA tidigare i år inledde sitt tillbakadragande av stridande förband överlämnades Tariz Aziz till de irakiska myndigheterna. Efter att dödsdomen avkunnats den 26 oktober förklarade försvarsadvokaterna att de kommer att överklaga domen, vilket måste göras inom 30 dagar.
Dödsdomar i Irak ska godkännas av landets president. Jalal Talabani, som under Saddam styre ledde PUK, en av de största kurdiska grupperna, sade på onsdagen i en intervju med den franska TV-kanalen France 24 att han som socialist är motståndare till dödsstraffet och aldrig kommer att underteckna en order om att Tariq Aziz ska avrättas.
- Jag känner medlidande med Tariq Aziz därför att han är kristen, en irakisk kristen. Dessutom är han gammal, över 70 år, och detta gör att jag aldrig kommer att underteckna ordern om att avrätta honom, sade Jalal Talabani enligt nyhetsbyrån AFP.
Han sade att det nu är dags att sluta med dödsstraff i Irak, utom i fall som i attacken mot en kyrka i Bagdad i oktober eller attacker mot shiamuslimers heliga platser eller pilgrimsfärder.
Tidigare uppskattas att cirka tio procent av Iraks befolkning var kristna. De sekteristiska striderna efter Saddam Husseins fall har drabbat den kristna gruppen hårt och många har flytt. Den 31 oktober attackerades en pågående söndagsmässa i kyrkan Sayidat al-Nejat i huvudstaden Bagdad av av islamister och enligt nyhetsbyrån Associated Press dödades 68 personer.
Dödsdomen mot Tariq Aziz har fördömts av bland annat EU, Ryssland och Vatikanen. Jalal Talabani
har tidigare uttalat sig mot avkunnandet av dödsdomar men enligt Associated Press är det bara vid ett tidigare tillfälle som han aktivt har ingripit. Det rörde den tidigare försvarsministern Sultan Hashim al-Taie, som är populär bland sunnimuslimer i Irak. Sultan Hashim al-Taie dömdes till döden för tre år sedan men är fortfarande i livet.
Även om Jalal Talabani nu aktivt skulle försöka stoppa avrättningen av Tariq Aziz är det osäkert om
den förre försvarsministerns liv kommer att räddas.
- Om presidenten vägrar att underteckna en order om avrättning så innebär det inte ett veto mot domslutet, sade Abdul-Sattar Bayrkdar, talesperson för justitiedepartementet till Associated Press. En av vicepresidenterna kan gå in och skriva under eller så kan parlamentet besluta om att köra över presidenten. Enligt irakisk lag ska dödsstraff verkställas inom 30 dagar efter att domen har fastställts i den högsta rättsliga instansen.
AFP |