President al-Bashir vill ha samlingsregering

Den 9 januari kommer invånarna i södra Sudan rösta om självständighet och Afrikas till ytan största land kan komma att delas. President Omar al-Bashir försäkrade i helgen att han kommer att acceptera resultatet av folkomröstningen. Samtidigt uppmanade han på nyårsaftonen partierna i norra Sudan att träda in i en samlingsregering, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

USAS utrikesminister Hillary Clinton har varnat för att det handlar om en ”tickande tidsinställd bomb” när nu Sudan om en vecka troligen kommer att delas i två stater. Trots de många olycksbådande varningarna så är varningarna för ett nytt krig i Sudan överdrivna konstateras i en analys i måndagens New York Times.

Sudans president Omar al-Bashir lovade enligt CNN i helgen att ”fred är vårt slutliga mål” och sade att han kommer acceptera resultatet av folkomröstningen i södra Sudan. Redan när Sudan blev självständigt 1956 utbröt uppror i södra Sudan och 1983 inleddes det längsta inbördeskriget i Afrikas historia. SPLM och dess väpnade gren SPLA inledde då ett uppror och fram till fredsavtalet 2005 beräknas upp till två miljoner människor ha dött på grund av konflikten.
I fredsavtalet lovades SPLM en folkomröstning och denna kommer nu att genomföras den 9 januari.

Den 31 december vädjade Omar al-Bashir till oppositionspartierna att ingå i en bred samlingsregering, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Presidenten vill ha en ”bred regering för att ena den interna fronten” sade han i samband med 55-årsfirandet av självständigheten.
Responsen från oppositionen var dock sval.
- Vi avvisar helt detta. Enda lösningen för Bashir är att avgå, sade Kamal Omer från PCP, det folkliga kongresspartiet.

I samband med de första fria valen i Sudan på många år, vilka hölls i april 2010, valde många från oppositionspartierna att bojkotta valen vilket gjorde att Omar al-Bashirs nationella kongressparti, NCP, utan problem kunde behålla makten.

Förra veckan sade Omar al-Bashir att han skulle dra sig tillbaka från fredssamtalen om Darfur, som hålls i Qatars huvudstad Doha. Regeringen har i månader förordat ett heltäckande fredsavtal om Darfur med samtliga rebellgrupper. En del rebellgrupper har dock vägrat delta i fredssamtalen och på torsdagen lämnade den sudanesiska regeringens representanter Doha.
Omar al-Bashir lovade dock att ”våra dörrar förblir öppna för alla ärliga människor som vill ha fred”. Fortsatta fredssamtal ska dock hållas i Sudan, framhöll presidenten.

Sedan rebeller 2003 gjorde uppror i Darfur beräknar FN att omkring 300 000 människor dött i samband med konflikten, de flesta av svält och sjukdomar. Nästan hälften av befolkningen, 2,7 miljoner människor, har flytt. ICC, internationella brottmålsdomstolen, har väckt åtal mot Omar al-Bashir för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser i Darfur.

Ulf B Andersson

3 januari 2011

Ulf B Andersson
Amnesty Press