Protester mot Zenawi i Oslo: ”Skam, skam, skam”

På måndagen var Etiopiens premiärminister Meles Zenawi på besök i Oslo för att delta i en konferens på hotel Plaza om tillgången på energi för fattiga människor. Medan Norges statsminister Jens Stoltenberg tog emot världsledare ropade tillresta exiletiopier från hela Norden: ”Skam, skam, skam”, rapporterar Aftenposten.

Meles Zenawi talade om ekonomisk utveckling och kunde notera att Etiopien har fått internationellt erkännande för ekonomisk tillväxt i landet under de senaste åren. Konferensen i Oslo hade arrangerats av Norge och FN-organet International Energy Agency, IEA, och gästades bland annat av FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon.

Meles Zenawi har lett Etiopien sedan 1991 då hans rörelse besegrade den dåvarande kommunistiska regimen under ledning av Mengistu, som flydde till Zimbabwe. År 2005 hölls val som blev en stor framgång för oppositionen. Våldsamma protester utbröt dock mot påstått valfusk och Zenawis parti behöll makten. När nya val hölls år 2010 satt ledande oppositionella i fängelse eller hade gått i exil.

Både i Ogaden och Oromo pågår väpnade uppror mot regeringen i Addis Abeba och Etiopien har anklagats för övergrepp under konflikterna.
– Situationen i Oromia och Ogaden präglas av starkt förtryck från centralegeringen, sade Saketa Etefa, ledare för Oromo-samordningen i Norge till nätsidan utrop.no. Det som har hänt i arabländerna har censurerats av staten. Det finns ingen fri press i Etiopien och ingen mötesfrihet så det är därför svårt för människor att protestera men det finns ett stort missnöje och det drivs en passiv motståndskamp mot Zenawi.

Meles Zenawi avvisade i en intervju med Aftenposten kritiken mot Etiopien och betonade att landet aldrig har varit en koloni. Internationella biståndsorganisationer har förbjudits att engagera sig i politiska aktiviteter i landet, inklusive att främja mänskliga rättigheter.

Den senaste tiden har en rad oppositionella och journalister gripits, bland dem de svenska frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som ska ställas inför rätta den 18 oktober.
– Detta är folk som gick in i Ogadenområdet tillsammans med upprorsrörelsen. De är inga journalister. Om inte annat så är de budbärare åt en terroristorganisation, sade Meles Zenawi.

Martin Schibbye och Johan Persson gick in i Ogaden från Puntland i Somalia tillsammans med en grupp rebeller ONLF. De uppges ha planerat att undersöka den verksamhet Lundin Petroleum bedriver i Ogaden. De greps 1 juli och har sedan dess suttit fängslade.

Läs mer

Insamling startas för fängslade svenska journalisterna i Etiopien (Amnesty Press 7 juli)

De var något på spåren. Anna Roxvall om sina kollegor – de fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye (Aftonbladet kultur 12 oktober)

Johan Wirfält från Rodeo om Carl Bildt i Skavlan

Amnesty Press om konflikten i Ogaden

"Jag har aldrig känt mig etiopisk i hela mitt liv." (reportage från Amnesty Press om Ogaden samhällsförenings årliga konferens i Stockholm 5 augusti 2010)

Åtta Ogaden-rebeller dömda till döden (Amnesty Press 23 maj 2008)

Kinesiska oljearbetare dödades i massaker (Amnesty Press 24 april 2007)

Vapenvila i Ogaden (Amnesty Press 23 september 2007)

==
Amnesty om fängslanden i Etiopien (19 september 2011)

Amnesty-delegation utslängd från Etiopien (31 augusti 2011)


Aftenposten