Kärlek under ockupation

filmer | 2009-04-17

”Granatäpplen och myrra”
Regi: Najwa Najjar
Skådespelare: Yasmine El Massri, Ashraf Farah, Ali Suleiman och Hiam Abbass

Bakom muren i Ramallah finns det nygifta paret Zaid och Kamar. Kärleken mellan dem och familjebanden runt dem gestaltas med värme. Men i all eufori av bröllop, tivoli och dans ställer sig den israeliska ockupationen och dess gränsvakter emellan.

Allt inleds med ett bröllop på andra sidan av gränskontrollen. Folkdansaren Kamar får sin olivodlande Zaid och tillsammans med bröllopsgästerna bildar de en glädjerik palestinsk enhet. Kärleken och familjesammanhållningen fortsätter på Zaids olivodlingar, som har ägts av familjen i generationer och utgör den plats där de nygifta ska starta sina liv. Dock tränger sig den israeliska ockupationen in i vardagen som ett ihärdigt och raserande inslag i idyllen. När bröllopsföljet är på väg till vigseln stoppas de av nonchalanta gränsvakter. När olivskörden inleds börjar israeliska bosättare att tälta på deras mark. Och när skyltarna med orden ”konfiskerad mark” bankas ner i jorden, slängs Zaid i fängelse efter att ha gjort motstånd. På skilda håll fortsätter därefter deras försök att få behålla sin mark och bevara sin kärlek.

Granatäpplen och Myrra är ett hjärtligt drama om sammanhållning under kriser. Kamars och Zaids äktenskap hotas av Kamars ihärdigt beundrande koreograf. Familjehemmet riskerar att splittras av rädsla för våldsamma bosättare och samlingsplatsen i det palestinska samhället får slå igen sina luckor när militärfordonen och soldaterna gör sina genomsökningar. Filmen ger ett igenkännande och angeläget perspektiv av en ockupation. Genom att placera ett kärleksdrama i Ramallah skapas en lättillgänglig berättelse om hur den israeliska ockupationen påverkar den palestinska vardagen.

Hanna MI Jakobson

filmer | 2009-04-17