Insamling startas för fängslade svenska journalisterna i Etiopien

Reportrar utan gränser och Journalistförbundet tillkännagav den 7 juli att en insamling startas till förmån för frilansjournalisterna Martin Schibbye och Johan Persson som gripits i Etiopien. De insamlade pengarna går till advokatarvode och andra kostnader under den rättsliga processen.

– Utrikesdepartementet hanterar detta som vilket annat konsulärt ärende som helst och då täcks inte kostnaderna för advokat. För att garantera att Martin Schibbye och Johan Persson __ får en så bra rättslig hjälp som möjligt i ett land som är oroväckande rättsosäkert startar vi den här insamlingen, säger Jesper Bengtsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

– Frilansar har inte samma stöd som någon utsänd från de stora och etablerade mediehusen.För oss är det självklart att hjälpa Martin och Johan i en extremt utsatt och svår situation, säger Jonas Nordling, ordförande för Journalistförbundet.

Martin Schibbye och Johan Persson greps den 1 juli av etiopiska styrkor i östra delen av landet. De hade gått över gränsen från utbrytarstaten Puntland i Somalia tillsammans med rebeller från ONLF, Ogadens nationella befrielsefront, som sedan 1984 bedriver en väpnad kamp mot den etiopiska regeringen. Enligt regeringen dödades 15 ONLF-soldater samtidigt som de båda svenskarna greps.

Internationella journalistfederationen, IFJ, och Europeiska journalistfederationen, EFJ, fördömde på torsdagen i skarpa ordalag gripandet av Martin Schibbye och Johan Persson.

IFJ/EFJ anklagade etiopiska militären för att med avsikt ha satt journalisternas säkerhet i fara då de ska ha fått tips från personer inom administrationen i Puntland om att svenskarna fanns i gruppen av ONLF-rebeller.

Myndigheterna i Etiopien har i praktiken under lång tid förhindrat insyn i de konfliktdrabbade delarna av Ogaden.
– Dessa kollegor försökte bara göra sitt jobb genom att rapportera om en konflikt som inte är speciellt känd utanför regionen, säger Arne König, ordförande i EFJ. Det är journalisters plikt att ge oberoende och opartisk information vilket kräver att man kan ta sig platsen för en konflikt.

De bägge svenska journalisterna har visats upp i etiopisk television. På torsdagen ska de ha transporterats från staden Jijiga till huvudstaden Addis Abeba. Enligt Expressen har Etiopiens kommunikationsminister Shimelis Kemal dementerat uppgifter om att det redan har beslutats att de ska ställas inför rätta för terroristbrott.

Martin Schibbye har som skribent och Johan Persson som fotograf lång erfarenhet av att rapportera från konfliktfyllda områden. Både Martin Schibbye och Johan Persson har medverkat i Amnesty Press med reportage från Burma och Bhutan, respektive Södra Sudan.

Ulf B Andersson

Fotnot: Pengar kan betalas in på bankgironummer 5567-3818, betalningsmottagare Reportrar utan gränser. Märk inbetalningen Johan och Martin.
Eventuellt överskott från insamlingen ska användas till stöd för andra journalister som behöver rättslig hjälp när det arbetar utomlands.

Läs mer

Reportrar utan gränser

Amnesty Press om konflikten i Ogaden

"Jag har aldrig känt mig etiopisk i hela mitt liv" ( reportage från Amnesty Press om Ogaden samhällsförenings årliga konferens i Stockholm 5 augusti)

Åtta Ogaden-rebeller dömda till döden (Amnesty Press 23 maj 2008)

Kinesiska oljearbetare dödades i massaker (Amnesty Press 24 april 2007)


Vapenvila i Ogaden
(Amnesty Press 23 september 2007)

7 juli 2011

Ulf B Andersson
Amnesty Press