Ryska Aleksandra Skotjilenko fri: ”Jag är euforisk!”

Efter mer än två år i häkte och fängelse släpptes nyligen konstnären Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko i den uppmärksammade fångutväxlingen med Ryssland. Nu berättar hon för Amnesty Press om tiden i fängelse, den plötsliga frigivningen – och återföreningen med flickvännen Sonja.

artiklar | 2024-08-28
Av: Tatiana Kireeva
Även publicerad i AmnestyPress #3/2024

Den 2 augusti genomfördes en omfattande fångutväxling mellan Ryssland, Belarus, USA, Tyskland, Slovenien, Polen, Norge och Belarus. 16 politiska fångar och utländska medborgare som dömts till fängelse i Ryssland och Belarus blev då utväxlade mot åtta ryska FSB-medarbetare, spioner och mördare, samt två barn.

Sasja med sin partner Sonja efter frigivandet.

Sasja med sin partner Sonja efter frigivandet. Foto: Privat bild

En av dem som nu kan andas fritt är den ryska konstnären Aleksandra ”Sasja” Skotjilenko.

– Jag är så euforisk och värdesätter varje sekund, säger Sasja.

När Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 ville Sasja Skotjilenko, som är konstnär, uttrycka sitt motstånd. Hon bytte ut prislappar i en mataffär i S:t Petersburg mot snarlika etiketter med information om kriget i Ukraina.

”Den ryska armén har bombat en konstskola i Mariupol. Ungefär 400 personer gömde sig där från beskjutningar”, skrev hon på en av de nya prislapparna.

I april 2022 greps och häktades Sasja, efter att ha blivit angiven. I november året därpå dömdes hon till 7,5 års fängelse för att ha spridit “falska nyheter” om den ryska armén.

– Fängelset är ett bibliotek av människoöden. De år som jag har spenderat där har varit de mest utvecklande i hela mitt liv – jag fick veta så mycket om mig själv. Jag har träffat människor från olika yrken och olika religioner som har varit med om riktiga tragedier, säger Sasja.

Men i slutet av juli i år försvann Sasja plötsligt från fängelset. Hennes flickvän Sonja Subbotina är också med under intervjun. Hon berättar om ångesten.

– Jag åkte runt till alla fängelser i Moskva – ingenstans kunde vi hitta henne, säger Sonja som brukade göra besök för att lämna över mat och läkemedel.

Under tiden förflyttades Sasja till Lefortovo – ett häkte i Moskva. Det var där ryska myndigheter samlade alla fångar som skulle bli utväxlade. Samtidigt började uppgifter om 16 försvunna ryska fångar cirkulera i medierna.

– De dagarna var de läskigaste. Jag visste inte vad som pågick. Tanken på att min familj inte visste någonting höll på att äta upp mig. Jag kunde inte äta, jag kunde inte sova. Jag mådde så himla dåligt, men sen kom tanken om att jag måste fortsätta leva och kämpa. Och dagen efter blev jag frigiven, berättar Sasja.

När flickvännen Sonja hörde rykten om en eventuell fångutväxling – och att Sasja kunde ingå i den – tog hon första möjliga flyget till Ankara, Turkiet.

– På tre timmar samlade jag hela mitt liv i en enda resväska och drog. Jag hade så bråttom, säger flickvännen Sonja.

Sasja och 15 andra fångar sattes på ett plan från Moskva till Ankara. Alla fångar hade en egen kravallpolis som satt bredvid dem.

– Jag tänkte att de skulle avrätta oss. Poliserna ville sätta en påse på mitt huvud, sätta mig i handbojor och jag kände att vad som helst skulle kunna hända, säger hon.

Aleksandra "Sasja" Skotjilenko under rättegången 2023

Aleksandra "Sasja" Skotjilenko under rättegången 2023 Foto: Privat bild/Aleksandra Skotjilenko/Amnesty

Fredagen den 2 augusti landade både Sasja och Sonja, ovetandes och helt oberoende av varandra, på flygplatsen i Ankara.

– Jag landade och fick ett telefonsamtal från Sasja. Hon sa att hon också var i Turkiet och att hon hade blivit utväxlad. Kan du tänka dig det? Äntligen kunde jag andas ut, berättar Sonja.

16 fångar klev av flygplanet i Ankara. Bland dem fanns de ryska oppositionspolitikerna Vladimir Kara-Murza, Ilja Jasjin, och grundaren till människorättsorganisationen Memorial, Oleg Orlov, som fick Nobels fredspris år 2022. Tre amerikanska medborgare, bland annat journalisten Evan Gershkovich utlämnades också. De blev utväxlade mot ryska spioner och mördare som avtjänade sina straff utomlands.

– Representanter från Tyskland identifierade oss med bilder från nätet och sa att nu kan vi känna oss trygga. Nu är vi fria, säger Sasja.

Fångarna flög vidare till den tyska staden Köln. Redan samma kväll kunde Sasja och Sonja återförenas.

Sasja och flickvännen Sonja befinner sig nu i Tyskland

Sasja och flickvännen Sonja befinner sig nu i Tyskland Foto: Privat bild

– Jag är euforisk och glad för varje sekund för att jag kan vara nära min älskade Sonja. I två och ett halvt år har jag varit fråntagen sådana enkla saker som träd, sol och luft. Tills du har förlorat friheten kan du inte värdesätta den tillräckligt, säger hon.

Enligt den ryska människorättsorganisationen Memorial avtjänar mer än 1 200 politiska fångar långa fängelsestraff i Ryssland. Endast 16 av dem har blivit utväxlade.

– Glädjen är större än skuldkänslorna, men jag lider av tanken att jag är frisläppt medan många andra sitter kvar. Sedan jag frigavs har en pianist som fördömde kriget i Ukraina dött i ett ryskt fängelse. Varför har jag vunnit i ett lotteri och inte de? frågar hon retoriskt.

Nu väntar framtiden. Tillsammans med flickvännen Sonja tänker hon stanna kvar i Tyskland. Sina erfarenheter kommer Sasja uttrycka i konst.

– Nu tecknar jag en serie om fångutväxlingen. Jag har fått så mycket inspiration av alla människor jag träffade.

Paret kommer fortsätta med arbetet för mänskliga rättigheter och för oliktänkande som är kvar i Ryssland.

– Jag ska jobba med mänskliga rättigheter för att hjälpa familjer och släktingar till ryska politiska fångar. Jag har varit med om det själv och vet att man verkligen måste stå på sig och kämpa för att fångar ens ska få tillgång till läkemedel och vård som de behöver. Det blir mitt nästa jobb, säger Sonja.

Text: Tatiana Kireeva

Amnesty International lyfte i slutet av 2022 fram Sasja Skotjilenko i sin globala kampanj ”Write for Rights” (Skriv för frihet i Sverige). I Sverige skrev 15 651 personer under påtrycknings- och solidaritetsaktioner för Sasja.

Läs mer:

Amnesty Press: Krigskritiker i Ryssland lever farligt.

artiklar | 2024-08-28
Av: Tatiana Kireeva
Även publicerad i AmnestyPress #3/2024