”Baby Doc” förnekade brott vid historiskt förhör

Haitis exdiktator Jean-Claude ”Baby Doc” Duvalier infann sig den 28 februari till en rättssal för att bemöta de anklagelser om korruption och brott mot mänskligheten som riktas mot hans brutala regim, som hade makten i landet i 15 års tid. _
_
Exdiktatorn, som styrde Haiti mellan 1971 och 1986, anlände till rätten efter att först ha vägrat att hörsamma tre kallelser från domstolen. Detta var därmed första gången som Jean-Claude Duvalier bemötte anklagelserna i en offentlig rättsprocess, vilken syftar till att utreda huruvida han kan åtalas för brott mot de mänskliga rättigheterna eller inte.

– Vi anser att detta är en fantastisk dag för rättvisan i Haiti. Trots försöken från hans juridiska ombud infann sig Jean-Claude Duvalier för första gången till rätten, säger juristen Nicole Phillips vid Washington-baserade Institute for Justice & Democracy in Haiti, IJDH, till IPS.

Den stekheta domstolssalen var fullsatt av åhörare, däribland flera offer för regimen och mängder av lokala och utländska journalister, samt representanter för människorättsorganisationer.

Den 61-åriga exdiktatorns advokater lyckades inte få igenom sina krav på att förhandlingen skulle ske inför lyckta dörrar. Under fyra timmars tid tvingades Jean-Claude Duvalier, som svettades och såg sjuk ut, besvara frågor och anklagelser från rättens ledamöter. Han viskade till en medarbetare som förmedlade exdiktatorns förnekanden till anklagelserna.

När domaren Jean-Joseph Lebrun frågade Duvalier om de mord och avrättningar som genomfördes under hans styre svarade han:
– Mord begås i alla länder.

På frågan om det fanns politiska fångar i det ökända Fort Dimanche, där uppskattningsvis 3 000 fångar avrättades eller avled av hunger och sjukdomar, svarade Duvalier att fängelset hade fångar av ”alla sorter”.

Duvalier påstod att istället att han kunde uppvisa ”goda resultat på alla områden”.

– När jag var här gick allt bra. När jag kom tillbaka (Duvalier återvände 2011 till Haiti efter en långvarig exil utomlands) så återfann jag ett söndrat och korrupt land. Jag borde fråga er: Vad har ni gjort med mitt land?, sade exdiktatorn.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch uppskattar att mellan 20 000 och 30 000 människor dödades under ”Baby Docs”, och hans företrädare - hans pappa François "Papa Doc" Duvaliers, tid vid makten. Människorättsorganisationer har dessutom dokumenterat mängder av andra brott som begicks under deras regimer.

Duvalier blev även utfrågad om de anklagelser om korruption och förskingring som riktas mot honom. Experter uppskattar att ”Baby Doc” stal minst 300 miljoner dollar ur statskassan. Duvalier förnekade att han har några pengar undanstoppade på utländska bankkonton, trots att åtminstone fyra miljoner dollar finns frusna på ett schweiziskt konto.

Förhöret kommer att fortsätta på torsdag denna vecka, då flera offer för regimen kommer att vittna om sina upplevelser.

Jane Regan och Milo Milfort
IPS/Port-au-Prince

4 mars 2013

Läs mer
Amnesty om rättegången: Haiti: Jean-Claude Duvalier’s presence in Court brings hope to victims (1 mars)

Jane Regan och Milo Milfort
IPS